Zahrada

Zlatá pravidla pro hnojení trávníku v létě. Trávník bude hustý jako fotbalové hřiště

15views

Hnojení trávníku je nezbytné: díky němu jsou stébla trávy zářivě zelená a trávník je bez spálených míst. O hustém trávníku nemusíte snít, stačí několik osvědčených způsobů hnojení. Musíte to ovšem dělat citlivě, jinak byste ho mohli zbytečně zhoršit. Jak se v létě staráte o svůj trávník? Jak ho správně hnojit? Zde je několik tipů.

Kdy hnojit trávník?

Mnoho lidí si myslí, že trávníky na zahradě jsou bezproblémové, protože je třeba je jen občas zalévat, i když někdy se jim může dařit velmi dobře i za sucha. Aby trávník rostl zdravě a dokonale, je třeba ho nejen jednou za čas posekat, ale také pohnojit. Kdy trávník hnojit? Jak snadno uhodnete, existují v zásadě tři klíčové termíny: jaro, léto a podzim. Pokud jste se s hnojením trávníku po zimě opozdili, nemusíte v červnu dohánět ztracený čas a přidávat zvýšené množství hnojiva. Proč? Protože zde platí pravidlo: příliš mnoho dobré věci není dobrá věc. Jak hnojit trávník v létě?

Co potřebuje trávník v létě?

Je všeobecně známo, že trávník potřebuje v létě hnojivo, aby stébla trávy mohla správně růst. Mnoho lidí si klade otázku, jaké přípravky zvolit, ale jedno je jisté. Léto není nejvhodnějším obdobím pro vápnění, protože právě tehdy může být růst našich trávníků narušen a někdy se mohou objevit suchá místa, která zahradu jen zohyzdí. Trávník potřebuje v létě pořádnou dávku minerálních látek, ale zejména dusíku. Právě ten je zodpovědný za intenzivní zelenou barvu a také za zdravý a rychlý vývoj trávníku. Samozřejmě jsou potřebné i další prvky, jako je draslík, fosfor a vápník, aby trávník vypadal skvěle.

Jak hnojit trávník v létě?

Nejběžnějším způsobem rychlého hnojení je použití přípravků dostupných v zahradnictvích. Ty se obvykle dodávají ve formě granulí, které nasypete na trávník: Je však třeba dbát na jejich rovnoměrné rozložení, což na velkých plochách nemusí být snadné. Na druhou stranu se můžete obrátit na domácí způsoby obohacení půdy o prvky důležité pro trávník. Na co můžete pamatovat? Můžete jednoduše nechat na povrchu … posekanou trávu, která rychle doplní nedostatek dusíku. Tato metoda má však svá pravidla: především musí být tráva zdravá a ne delší než 4 cm. Dále musí být bez tvrdých částí stébel a nesmí na ní být žádné květy ani plevel. V opačném případě se trávník rychle pokryje mechem a dalšími nežádoucími rostlinami.

Pokud je náš trávník pestrý a lak není vhodný, můžeme vyzkoušet kopřivový hnůj. Příprava je triviální a nikomu nezpůsobí velké potíže. Stačí dát kilo čerstvých kopřiv nebo 20 dag sušených kopřiv (nesmí mít květy ani semena) do kbelíku a zalít 10 litry vody. Celé to nechte na stinném místě a počkejte dva až čtyři týdny (listy se musí rozložit a celé to musí mít charakteristickou vůni). Trávník je třeba touto směsí zalévat jednou za měsíc, ale předtím, než se použije, je třeba tekutinu naředit vodou (v poměru 1:10).

Pozor, abyste trávník nepřehnojili

Někdy naše snaha a postupné hnojení trávníku nepomáhá, protože pohled na trávník se odchyluje od představy ideálu. Jednou z příčin může být přehnojení, a tím změna pH prostředí. Ukazuje se, že tráva miluje mírně kyselé pH půdy (5,5 – 6,5 pH). Pokud hodnota klesne pod tuto hodnotu, je půda příliš kyselá a mezi stébly se pak objevují mechy, mechorosty a přesličky. Na druhou stranu, když může být příliš zásaditá (nad pH 7), což pak přispěje k horšímu růstu trav. Co v této situaci dělat?

Pokud je půda zásaditá, je třeba trávník okyselit: nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je rovnoměrně rozprostřít po trávníku kompost. Pokud je půda příliš kyselá, je třeba trávník vápnit. Obě ošetření je však nejlépe provádět po skončení vegetační sezóny: buď na konci podzimu, nebo brzy na jaře.

Leave a Response