Zahrada

Zasaďte si tuto rostlinu na zahradu a krtci už k vám nebudou chodit.

19views

Krtka lze považovat za spojence i nepřítele zahrádkáře. Jeho přítomnost na pozemku je spojena se značnými problémy. Pokud je přítomnost drobného savce nežádoucí, vyplatí se použít přírodní metody, které krtky odradí. V této oblasti zaujímá přední místo výsadba specifických druhů rostlin. Tímto způsobem můžete udržet rovnováhu své zahrady a užívat si její krásy bez obav ze škod způsobených krtky.

Je krtek škůdcem? Podívejte se na něj laskavějším pohledem

Při pohledu na krtky, kteří kazí dokonale upravený trávník, je kladná odpověď na tuto otázku pro mnoho lidí zřejmá. Přesto bychom toto zvíře neměli zcela diskreditovat, protože krtek může na zahradě plnit i pozitivní funkci. Živí se hmyzem a jeho larvami, včetně roztočů a drátovců, kteří poškozují zeleninové záhony a keře a způsobují velké ztráty. Krtci jsou přirozenými nepřáteli slimáků, kteří patří mezi nejnepříjemnější tvory na pozemku.

Krtek jako nezvaný host na zahradě

Přítomnost krtka na našem pozemku má bohužel i své stinné stránky. Tato zvířata si těsně pod povrchem půdy vyhrabávají systémy tunelů, což vede k poškození kořenů rostlin. Při jejich narušení dochází k usychání a odumírání pěstovaných a okrasných jedinců. K tomu se přidávají kopance, které poškozují strukturu trávníku a květinových záhonů.

Z těchto důvodů mnoho zahrádkářů hledá účinné způsoby, jak se krtků na zahradě zbavit. Zároveň mějte na paměti, že tento savec je v Polsku chráněný. Přestože se tento zákon nevztahuje na soukromé plochy, vzhledem k jeho důležité roli v ekosystému je dobré zaměřit se na humánní metody hubení krtků.

Vysaďte na zahradě aromatickou rostlinu. Krtci si ji vezmou za potravu.

Spojte příjemné s užitečným. Vysaďte na svém pozemku rostlinu, která je užitečná pro kulinářské pokusy a zároveň vykazuje velkou účinnost při odpuzování krtků. Nemluvíme o exotickém a těžko dostupném exempláři. V tomto případě sázíme na známost.

Kontrola krtků pomocí česneku přináší velmi dobré výsledky. Na zahradě můžete vysadit česnek obecný, medvědí nebo okrasný. Jejich vůně nepříjemné škůdce dráždí, takže se rychle rozhodnou najít si jiný kout mimo vaši zahradu. Jejich pěstování není nijak namáhavé, takže vám nepřidělají příliš mnoho práce na zahradě.

Domácí lék na otravné škůdce

Někdy jsou krtci extrémně odolní vůči vůni česneku vysazeného na zahradě. V takovém případě je třeba podniknout přímější kroky. Smíchejte několik rozdrcených stroužků česneku s ricinovým olejem a vložte je do mola. Po takovém silném podnětu bude krtek nucen se odstěhovat.

Rostliny odpuzující krtky

Máte na své domácí zahradě ještě dostatek místa? To je skvělá záminka k tomu, abyste ji zaplnili rostlinami, jejichž pach krtky odrazuje.

  • Máta: Její intenzivní vůně dráždí škůdce. Mátu je dobré vysadit podél okrajů zahrady nebo kolem rostlin, které chcete obzvláště chránit.
  • Narcisy: Jsou to obvykle jarní květiny, ale jejich výsadbu byste měli naplánovat na srpen nebo září. Na to je třeba pamatovat, protože krtci jsou aktivní zejména po zimě. Rostliny obsahují sloučeniny, které jsou pro krtky toxické a působí jako přírodní repelent.
  • Aksamitníky: Oblíbené rostliny jsou známé svými atraktivními květy, které mohou vydržet až do prvních mrazů. Vlastnosti aksamitníku pomáhají v boji proti krtkům i půdním háďátkům.

Leave a Response