Zahrada

Z cibulových slupek tak snadno vyrobíte hnojivo. Rostliny to milují

28views

Cibule je stereotypní národní zelenina. Je třeba říci, že Slovensko cibuli miluje. Těžko najdete zahradu bez této zeleniny, natož kuchyně.

Zajímavé je, že málokdo ví, že tuto zeleninu lze plně využít i ve slupce. Už jste někdy vyráběli hnojivo z cibulových slupek? Pokud ne, určitě musíte tento patent vyzkoušet.

Proč vyrábět domácí hnojivo?

Přestože o hnojivech bylo napsáno a řečeno téměř vše, mnoho lidí stále instinktivně volí specializované, chemické přípravky.

Není to chyba, spíše se jedná o přeplácení produktu. Domácí hnojiva jsou nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale také mnohem levnější. Mýtem je také to, že se obtížně připravují.

Například výroba hnojiva z cibule vás bude stát kulatou nulu, pokud ho ovšem nepoužíváte denně v kuchyni. Garantujeme vám, že výroba námi navrhovaného hnojiva nezabere více času než uvaření šálku čaje.

Vlastnosti cibulových slupek

Na staré tezi, že cibulové slupky obsahují nejvíce vitaminů, je hodně pravdy. Nejinak je tomu i v případě výše zmíněné cibule.

Cibulové slupky jsou bohaté na takové sloučeniny, jako je železo, draslík, hořčík, měď, mangan, vápník, selen, bór, vitaminy skupiny B, vitamin C a vitamin E. Je to skutečná vitaminová bomba.

Jak vyrobit hnojivo z cibulových slupek?

Chcete-li vyrobit hnojivo z cibulových slupek, připravte si nádobu o objemu 1,5 litru nebo větší a naplňte ji cibulovými slupkami. Poté vše zalijte litrem teplé vody a nádobu uzavřete.

Přípravek nechte stát 24 hodin na chladném a stinném místě. Po uplynutí této doby roztok přeceďte. Tento přípravek není třeba ředit, i když tak samozřejmě můžete učinit, pokud máte pocit, že je směs příliš hustá.

Pokračujte v zalévání jednou týdně. Je vynikající pro hrnkové květiny, například orchideje. Zvýší úrodu zeleniny, jako jsou okurky a rajčata, i ovoce, například rybízu a angreštu. Díky tomuto jednoduchému ošetření nepoznáte vlastní úrodu. Zaručujeme vám, že jakmile jej jednou použijete, už se nikdy nevrátíte k chemickým ekvivalentům.

Leave a Response