Zahrada

Starý zkušený zahradník řekl, co je nejlepší dělat s posekanou trávou.

15views

Když skončí, většinou skončí v koši, jen výjimečně skončí v kompostu. Mezitím je to cenný materiál, který může výrazně pomoci růstu rostlin na zahradě a zároveň se stává mimořádně cenným hnojivem. K čemu můžete posekanou trávu použít? Vyzkoušejte to a později si za to poděkujete.

Zkušení zahrádkáři mají několik vlastních osvědčených patentů. Patří mezi ně triumfální způsob, jak dát zahradnímu odpadu druhý život. Když je sezóna zarovnávání trávníku v plném proudu, nevyhazujte obsah koše plného posekané trávy při příští výměně. Je až neuvěřitelné, jak vám to může v budoucnu pomoci.

Co dělat s posečenou trávou? Rada zahradníka

Posekaná tráva je jedním z nejcennějších rostlinných materiálů a výborně se hodí k pozdějšímu využití na zahradě. Mnoho majitelů pozemků ji používá mimo jiné k mulčování zahradních záhonů. Vrstva posekané trávy rozprostřená na záhonech pomáhá udržet vlhkost v půdě a zároveň se stává přirozenou bariérou proti plevelům.

Kromě toho obsahuje velké množství dusíku, který se po zapravení trávy do záhonu uvolňuje do půdy díky půdním organismům, které přeměňují rostlinnou tkáň na humus, a tím půdu vyživují.

Pokud se rozhodnete podobným způsobem použít posekanou trávu, mějte na paměti, že byste měli mulčovat pouze pás, který je prostý chorob a neobsahuje trávy ani květenství jiných rostlin.

Jak používat posekanou trávu? Nemusíte dělat… nic

Posekanou trávu nemusíte házet do koše připevněného k sekačce. Mnoho zahrádkářů ji prostě nechá na trávníku, pokud je mladá a zdravá, bez květenství, stébel nebo starých stébel a kratší než 4 cm. Křehká a nepříliš dlouhá stébla se totiž rychle rozkládají a dodávají trávníku cenné živiny, zejména dusík.

Na trávníku však nenechávejte pruh tvrdé trávy. Ten se rozkládá pomaleji a způsobuje tvorbu plsti – shluku odumřelých částí rostlin – která brzdí růst trávy. To způsobuje více škody než užitku.

Co je pro kompostování nejlepší? V létě ho přikrmujte posekanou trávou

Jednou ze základních složek kompostu se může stát i tráva z domácího trávníku. Posekanou trávu můžete rovnou hodit do kompostu, ale zkušenější zahradníci radí, abyste ji předtím trochu vysušili – zbavíte se tak přebytečné vlhkosti a trochu zmenšíte její objem.

Posekanou trávu postupně pokládejte v tenkých vrstvách, střídavě s trávou a dalším materiálem, jako je kůra stromů, zemina nebo drobné větve. Podobný postup způsobí, že tráva bude „dýchat“, což zabrání jejímu zahnívání.

Po několika měsících bude kompost – jedno z nejlepších organických hnojiv – připraven k použití. Lze jej pak použít k hnojení téměř všech rostlin a lze jej také použít jako výsevní substrát, výplň výsadbových jam nebo mulč.

Leave a Response