Blog

Začněte splachovat toaletu tímto způsobem a ušetříte ročně peníze za vodu. Stačí vám k tomu láhev vody

42views

Asi nikdo z nás nechce zbytečně sypat peníze do záchodu, což se samozřejmě v případě splachování děje. Jinak to ani nejde, ale věděli jste, že splachování je zodpovědné za třetinu vody, kterou vaše domácnost spotřebuje? Že za den spláchnete do záchodu zhruba tolik vody, kolik jí vypijete za měsíc? S rostoucími náklady na vodné a stočné tedy není od věci se nad tímto faktem zamyslet.

Pokud máte moderní toaletu s menším průtokem nebo duálním splachováním, přeteče vaší mísou při každém spláchnutí přibližně 4 až 6 litrů vody. U starších toalet to však může být až 2,5krát více. Když sečtete, kolikrát za den použijete toaletu, a vynásobíte to počtem členů domácnosti, možná budete překvapeni, kolik vody, respektive peněz, do záchodu vyléváte.

Naplňte nádrž štěrkem

Pravděpodobně se vám však také nezdá lákavá představa, že si kvůli úspoře vody pořídíte novou, ekologičtější toaletu. Což samozřejmě také není zadarmo. Přesto i pro vás existuje řešení.

Jednoduchá plastová láhev naplněná pískem nebo štěrkem vám může pomoci ušetřit peníze. Nejprve z ní ale odstraňte všechny etikety a visačky. Mohly by se ve vodě odlepit a nádrž ucpat. Naplňte ji vybraným materiálem, který můžete doplnit vodou, abyste přidali váhu.

PET láhev naplněná pouze vodou se však nedoporučuje. Mohla by se v nádržce pohybovat a zablokovat mechanismus zodpovědný za splachování.

Otevřete víko splachovací nádržky, vložte do ní láhev a ujistěte se, že nijak neomezuje pohyb vnitřního mechanismu. Plastová láhev zajistí, že její obsah nebude expandovat, rozpouštět se a ucpávat toaletu. Z tohoto důvodu se nedoporučuje plnit nádržku například cihlou, která by se mohla časem začít rozpouštět.

Roční úspora v hektolitrech

Tato jednoduchá metoda vám může ušetřit nejméně 1 litr vody při každém spláchnutí, a to bez dalších nákladů. Vložený předmět vyplní prostor, který by byl jinak zaplaven vodou. Pokud tuto hodnotu vynásobíte počtem spláchnutí, vyjde vám to na několik hektolitrů za měsíc.

Vyzkoušením zjistíte, jaká velikost lahve je pro vaši nádrž nejvhodnější.

Nesplachujte zbytečně

Dávejte také pozor, abyste zbytečně nesplachovali. Všechny odpadky a zbytky jídla vyhazujte do koše. Nic nesplachujte. Za popelnice už stejně platíte, ale za spotřebovanou vodu si připlatíte.

Ujistěte se, že vaše splachovací nádržka nepřetéká. Taková voda samozřejmě skončí nevyužitá v odpadu. Někdy je takový únik zřejmý, ale pokud si nejste jisti, stačí dát do splachovací nádržky barvivo. Pokud se barvivo objeví v míse i bez spláchnutí, je vhodné zkontrolovat těsnění.

Nezapomínejme, že sladká voda je vzácná komodita a nemělo by se s ní zbytečně plýtvat.

Leave a Response