Zahrada

Starý zahradnický trik proti mšicím. Stačí udělat tento

31views

Rostlinožraví škůdci nedávají zahrádkářům spát, protože hledají účinné způsoby, jak zachránit svou úrodu. Jedním z nejotravnějších druhů hmyzu jsou mšice, které se bohužel na našich zahradách vyskytují často.

Tento malý, nenápadný hmyz může zničit veškeré úsilí a tvrdou práci vynaloženou na získání bohaté úrody. Naštěstí existují osvědčené způsoby, jak s těmito otravnými škůdci bojovat bez použití chemických prostředků.

Mšice – velký problém na zahradě

Mšice jsou poměrně nenápadné – obvykle měří maximálně 2-3 mm a jsou různě zbarvené, včetně světle zelené, takže je často obtížné je spatřit. Mohou však masivně napadat rostliny na zahradě, vysávat z nich šťávu a způsobit jejich smrt.

Živí se zeleninou (včetně rajčat, okurek, paprik, salátu a zelí), ale i ovocnými stromy, okrasnými keři a květinami – včetně těch na balkonech a v květináčích.

Mšice se rychle množí a šíří na další rostliny, přenáší je také vítr a zvířata. Pokud tyto škůdce na zahradě objevíme, musíme okamžitě použít osvědčené metody ochrany.

Útoku mšic se můžete bránit

Vyplatí se podniknout kroky, které zabrání napadení mšicemi a především sníží jejich populaci. Vysaďte na zahradě levanduli, mátu a pelyněk – zejména kolem vyvýšených záhonů. Jejich intenzivní vůně tyto škůdce odpuzuje. Zavedeme na zahradu také berušky, přirozené nepřátele mšic. Zbavte se mravenců – podporují mšice.

Pokud chceme proti tomuto hmyzu bojovat, můžeme vyzkoušet mechanickou metodu, která spočívá v ručním odstraňování mšic z rostlin. V případě napadení tímto hmyzem je lepší použít přírodní postřiky připravené z běžných rostlin a domácí prostředky.

Organické prostředky proti mšicím

Při pěstování na zahradě nám jde především o zdravé rostliny, proto se vyhýbáme chemickým přípravkům. Naštěstí existují přírodní a zcela ekologické způsoby boje proti mšicím, které jsou bezpečné pro rostliny, zvířata i lidi.

Proti mšicím skvěle fungují přípravky s česnekem a cibulí. Rozdrťte 4 stroužky česneku, zalijte je 1 litrem vlažné vody a odstavte, poté sceďte a rostliny důkladně postříkejte. Můžete také použít cibulový odvar. Jejich 75 g se přelije 10 litry vody a půl hodiny se vaří, poté se zchladí a postříká.

Dalším přírodním prostředkem proti mšicím je kopřivová kaše. Kilo rozdrcených mladých kopřivových výhonků se zalije vodou a nechá několik dní kvasit. Hotový roztok zřeďte vodou v poměru 1:10, postříkejte jím rostliny a použijte ho jako hnojivo na zalévání.

Domácí metody boje proti mšicím

V boji proti mšicím můžeme použít i domácí prostředky, které má každý po ruce. Skvěle funguje obyčejné šedé draselné mýdlo, které lze použít jako postřik, přičemž je třeba dodržet poměr mýdla na 5 litrů vody (nejlépe teplé, aby se mýdlo dobře rozpustilo).

Proti mšicím můžeme také použít ocet, zředěný vodou v poměru 1:10. Dalším prostředkem je jedlá soda – stačí lžička prášku na dvě sklenice vody.

Výše uvedená opatření můžeme také kombinovat, abychom zvýšili účinnost postřiků. Do octového roztoku můžeme například přidat trochu šedého mýdla. Tím se mšic nadobro zbavíme.

Leave a Response