Blog

Slováci začínají kontrolovat toalety, než si sednou. Důvod vás možná vyděsí

20views

I když je to velmi vzácné, může se stát, že se v záchodové míse objeví myš. Zní to trochu jako z hororu. Myš nebo krysa proleze trubkou do vaší mísy a kousne vás do zadku. Je tento příběh vůbec skutečný? Může se v záchodové míse skutečně objevit živá myš?

Technicky je to možné. A na mnoha místech se to skutečně stalo, i když tyto příběhy jsou častější v Austrálii a Americe než u nás na Slovensku. Vnitřek potrubí totiž není zcela hladký a myši a potkani jsou přizpůsobeni k vertikálnímu lezení po téměř hladkých površích.

Krysy milují kanály

Jsou také výborní plavci. Snadno vlezou do kanalizace a doplavou k našim záchodům. V kanálech se cítí bezpečně. Jsou tmavé, vlhké a nehrozí v nich žádné nebezpečí. A často se v nich najde i něco k snědku. Proto je dobré nesplachovat do záchodu žádné potraviny. Hlodavci se řídí čichem, který je může zavést do domů a restaurací.

V podstatě jim nelze zabránit v tom, aby se dostali do kanalizace. Můžete však zabránit tomu, aby se dostali do domu přes odtokové kanály a vylezli ven přes záchodovou mísu. Ve skutečnosti existují ventily, které nedovolí, aby se cokoli fyzického vrátilo zpět potrubím.

Myš vydrží šlapat vodu tři dny

Pokud v záchodové míse objevíte myš nebo jiného hlodavce, jedná se o mimořádně vzácnou událost. Můžete se s ní však setkat, pokud je vaše kanalizační potrubí v havarijním stavu. Nebo po přívalových deštích, kdy je systém zaplaven.

Myšice dokáže zadržet dech až na 3 minuty a vydrží šlapat vodu až 3 dny. Obecně se však hlodavci vyhýbají hladkým PVC trubkám a těm, které jsou pro ně příliš široké. Mají rádi stísněné prostory.

Pokud vás tato příhoda potká, vyvstává otázka, co s takovým nálezem dělat? Lze živou myš znovu spláchnout do záchodu? To není příliš dobrý nápad. Jednak se bude snažit vyskočit dříve, než ji spláchnete, a také je pravděpodobné, že bude schopna v potrubí zůstat. A bude se stále vracet. V takovém případě je lepší zavolat instalatéry.

Je dobré si uvědomit, že pokud se myš objevila ve vaší koupelně nebo na toaletě, pravděpodobně se tam dostala dírou ve zdi nebo v podlaze.

Pozor na šváby

Švábi se k vám mohou dostat spíše než přes myši a krysy přes odpad v záchodě nebo umyvadle. Ti běžně žijí v odtokových kanálech. Mají tam dostatek potravy a vody a je pro ně poměrně snadné se k vám odtokem doplazit.

Hady a ještěrky v záchodové míse v našich klimatických podmínkách pravděpodobně nenajdete. A pokud ano, bude to s největší pravděpodobností zatoulaný domácí mazlíček souseda.

Leave a Response