Zahrada

Posypte jím zahradu a slimáci s mravenci se už neobjeví.

24views

Boj se škůdci na zahradě je poměrně náročný. Obzvláště nepříjemní mohou být slimáci a mravenci, kteří poškozují úrodu a znemožňují užívat si krásy zahrady. Naštěstí existují jednoduché a účinné způsoby, jak se těchto vetřelců zbavit. Jedním z nich je použití kávové sedliny, která navzdory zdání neslouží jen k rannímu rituálu.

Mnozí z nás se potýkají s problémem slimáků a mravenců na zeleninových zahrádkách. Tito nevítaní hosté mohou napáchat mnoho škod a poškodit naše rostliny a úrodu. Naštěstí existují účinné metody, jak je odpudit bez použití škodlivých chemických látek. Podělím se s vámi o osvědčené metody, které mi pomohly zbavit se těchto škůdců a udržet zeleninovou zahradu ve skvělé kondici.

Kávová sedlina – přirozený nepřítel slimáků a mravenců

Kávová sedlina je nejen aromatické mleté zrno, ale také přírodní odpuzovač slimáků a mravenců. Jejich intenzivní aroma působí na tyto škůdce jako odstrašující prostředek a odrazuje je od přiblížení se k rostlinám.

Jak používat kávovou sedlinu na zahradě?

Použití kávové sedliny na zahradě je velmi jednoduché. Stačí, když:

  • Sbírat kávovou sedlinu: Po vypití kávy je třeba sedlinu vysušit. Můžete je rozprostřít na noviny nebo papírovou utěrku na teplém a vzdušném místě.
  • Rozprostřete sedlinu kolem rostlin: Usušenou kávovou sedlinu rozprostřete kolem rostlin, které chcete chránit před slimáky a mravenci. Zvláštní pozornost věnujte místům, kde je výskyt těchto škůdců nejpravděpodobnější.
  • Pravidelně opakujte: Pro dosažení trvalého účinku je třeba ošetření pravidelně opakovat, zejména po dešti, který sediment odplaví.

Pro zvýšení účinnosti kávové sedliny ji lze smíchat s boraxem. Borax je přírodní chemická sloučenina, která má toxický účinek na slimáky a mravence.

Jak směs připravit:

  • Smíchejte kávovou sedlinu a borax (tetraboritan sodný) ve stejném poměru.
  • Směs rozprostřete kolem rostlin stejným způsobem jako samotnou zeminu.
  • Kávová sedlina je jednoduchý, účinný a ekologický způsob, jak se zbavit slimáků a mravenců na zahradě. Stačí je posypat kolem rostlin a těšit se z krásné, zdravé zahrady bez škůdců.

Leave a Response