Zahrada

Nevyhazujte ji, ale zalijte s ní rajčata nebo okurky. Vaše úroda bude velká

13views

Kopřivová kaše se stává stále oblíbenějším hnojivem pro rostliny. Není to překvapivé. Její zdraví prospěšné vlastnosti oceňují profesionální i amatérští zahrádkáři.

Snadno se připravuje a je ideální mimo jiné pro rajčata, okurky nebo červenou řepu. Díky jeho použití bude úroda doslova obrovská.

Jak připravit kopřivový hnůj?

K přípravě kopřivového hnoje budeme potřebovat pouze 1 kg kopřiv a 10 litrů vody. K tomu můžeme použít dešťovou vodu.

Kopřivy je vhodné nakrájet na menší kousky, aby kopřivy rychleji uvolňovaly živiny. Směs přikryjeme plátnem (abychom ji ochránili před hmyzem) a necháme ji 2 týdny na teplém místě.

Je důležité kopřivovou kaši každý den promíchat. Po dvou týdnech by hotová kaše měla mít štiplavou vůni a obsahovat bublinky a pěnu z kvašení.

Pro jaké rostliny lze kopřivovou kaši použít?

Kopřivová kaše je ideální jako živina pro: rajčata, okurky, jahody, cukety, dýně a dokonce i růže. Pamatujte však, že kopřivová kaše nesmí stát příliš dlouho.

Doporučujeme ji připravovat častěji a v menších dávkách. V ideálním případě by měl být celý přípravek spotřebován do několika dnů od ukončení procesu kvašení.

Jak zalévat rostliny kopřivovou kaší?

Způsob aplikace kopřivové kaše na zahradě závisí na vašich individuálních preferencích. Například pro červenou řepu se používá roztok v poměru 1:10 a aplikuje se maximálně jednou za dva týdny.

Pokud však vaše rostliny potřebují dodatečné hnojení, nic vám nebrání zvýšit frekvenci zálivky. Pamatujte však, že přílišná horlivost se v tomto případě nedoporučuje.

Přehnojení je stejně nebezpečné jako podhnojení a může vést k horšímu růstu nebo dokonce ke zničení úrody. Buďte proto opatrní a je lepší rostliny dvakrát zalít příliš malým množstvím kopřivového hnojiva než jednou příliš velkým.

Leave a Response