Zahrada

Klíčové ošetření jabloní nyní v červnu, abyste měli skvělou úrodu jablek

23views

Sady plné jabloní jsou snem mnoha lidí. Jedinečná atmosféra, krásné kvetoucí stromy a přírodní aromatická jablka – čas jako by se na chvíli zastavil.

Abyste se však mohli těšit z této ikonické podívané, je třeba o jabloně řádně pečovat. Klíčové ošetření přichází již v červnu. Víte, co udělat, aby se z natrhaných jablek staly košíky?

Jak se starat o jabloň v červnu?

Probírat celý cyklus péče o jabloně je složité téma, které by se rozhodně nevešlo do jednoho článku. Proto se tímto zaměříme na letní řez jabloní, což je postup, který je nutné provést, abychom se mohli těšit z krásné úrody.

Letní řez jabloní je nutný k „prořezání“ koruny stromu, která může být v tomto období již příliš hustá. To je způsobeno takzvanými „vlky“, což jsou tenké výhony, které rostou svisle vzhůru a zahušťují korunu stromu.

„Dusno“ uvnitř stromu má samozřejmě negativní vliv na růst a plodnost jabloně. Proto odstraňujeme všechny výhony, které jsou vyšší než 40 cm. Menší bychom měli ponechat, protože na nich mohou být květní pupeny.

Kdy byste měli provést letní řez jabloní?

Letní řez se obvykle provádí 3-4 týdny před sklizní. U raných odrůd (srpen) prořezávejte již v červnu, u pozdních odrůd koncem srpna.

Nicméně červen je v tomto procesu rozhodující. Je to ideální měsíc k tomu, abychom si připomněli, jaké odrůdy jablek máme v sadu a kdy začít s prořezáváním. Naštěstí nám při určování, kdy máme pracovat, pomůže kalendář řezu.

Které odrůdy můžeme prořezávat již v červnu?

Letní řez jabloní v červnu lze provádět u raných odrůd, jako jsou Geneva Early a Piros. Od prvních červencových týdnů můžeme prořezávat odrůdy Paulared, Rubín a Rubinola. Naopak až v druhé polovině července řežeme odrůdy Caleste, Katje a Summeredes.

Se začátkem srpna se provádí letní řez jablek odrůd Delikates a Jester. V posledních srpnových týdnech se vyplatí prořezávat také odrůdy Gales, Ligolas, Jonagolds, Melros a Idareds.

Jak vidíte, volba správné doby prořezávání jabloní je nesmírně důležitá. Jsme si však jisti, že pokud se budete řídit našimi radami, budete z domácího sadu sbírat jablka po kilech.

Leave a Response