Zahrada

Velmi důležité pro skvělou úrodu malin.

16views

Toto sezónní ovoce je velmi oblíbené, a to nejen v obchodech nebo na trzích, i když je třeba říci, že jeho přemrštěná cena zde není nepřiměřená.

Mnozí z nás se snaží užívat si těchto letních dobrot co nejdéle a v co největším množství. Víte však, co je třeba udělat, aby byly vaše malinové keře plné plodů? Je to jednodušší, než si myslíte.

Jedná se o klíčovou operaci pro letní keře.

Nezapomeňte v létě provést klíčové ošetření pro plodnost maliníku. Řeč je samozřejmě o mulčování. Přiznejme si, že to není nijak zvlášť složité, ale může to zcela změnit vaši úrodu.

Stačí pokrýt půdu kolem rostlin přírodním materiálem dle vlastního výběru a je hotovo. Výrazně tím snížíte odpařování vody z půdy, což jen zlepší kvalitu a další vývoj vašich keřů.

Za zmínku také stojí, že mulčování maliníku může pomoci omezit prorůstání plevele nebo jiné „trávy“, což jen usnadní proces údržby.

Čím byste měli maliny mulčovat?

Abyste nezůstali příliš samolibí, poradíme vám, čím mulčovat maliny. Můžete použít piliny z jehličnanů nebo slámu.

Někteří zahrádkáři používají také kompostovanou kůru, listí, dřevní štěpku a nalámané větve. Stejně dobře funguje i suché jehličí nebo šišky.

Zajistěte ideální místo pro maliny

V létě se vyplatí zajistit malinám ty správné podmínky pro růst. Zkontrolujte proto pH půdy. Mělo by se pohybovat mezi 5,5 a 6,2.

Dbejte na vlhkost půdy (neměla by být přeplněná nebo suchá) a omezte množství plevele rostoucího v okolí malin.

Maliny je také dobré hnojit, což jen zvýší jejich odolnost vůči chorobám a vytvoří ideální podmínky pro krásnou úrodu. Jak vidíte, není třeba mnoho, abyste se mohli těšit z krásných plodů, nad kterými se vaše malinové keře budou přímo sklánět. Jste připraveni na tuto výzvu?

Leave a Response