Zahrada

To je nejlepší doba pro sklizeň česneku. Nepropásněte termín

28views

Vysoké teploty, které byly na Slovensku zaznamenány na začátku jara, výrazně urychlily letošní vegetaci. Termíny sklizně některých druhů zeleniny, například česneku, byly změněny.

Sklizeň bude v letošní sezóně o něco rychlejší. Kdy přesně ho musíte vykopat a jak poznáte, že je rostlina připravena? Zveme vás k přečtení dalších informací.

Kdy se má česnek sklízet?

Doba sklizně česneku závisí na odrůdě. Zimní česnek, tj. česnek vysazený na podzim, se sklízí o něco dříve, zatímco sklizeň z jarní výsadby si můžete dopřát později. Tyto termíny jsou samozřejmě ovlivněny také počasím, které nás letos překvapilo.

Teplý začátek jara, který nás již v březnu přivítal na toto roční období nezvykle horkým počasím, přispěl k výraznému urychlení vegetace v letošní sezóně ve srovnání s předchozími roky. Sklizeň česneku proto proběhne o něco dříve než obvykle.

Obvykle je ozimý česnek připraven k vykopání v druhé polovině července, nyní je sklizeň možná již v prvním týdnu tohoto měsíce, i když zde je důležité vědět, jak poznat, zda je česnek připraven k vykopání.

Jak poznáte, kdy je česnek připraven ke sklizni?

Výše uvedené termíny jsou poměrně konvenční, protože každou plodinu je třeba posuzovat individuálně s ohledem na místní podmínky prostředí, půdy a počasí. Pokud však jde o kalendářní období pro sklizeň česneku, je důležité se na něj dobře podívat.

Česnek je připraven ke sklizni, když jeho listy zasychají. Když je již asi 50 % listů suchých a žlutých, znamená to, že je čas sklízet. Za tímto účelem se zelenina vykopává lopatou a – to je důležité – vytahuje se, nikoliv vytahuje.

Nejprve vykopeme jednu hlávku na vzorek. Měla by být zdravá a velká. Pokud jsou stroužky zřetelně vytažené pod šupinami a nejsou příliš kompaktní, znamená to, že česnek je již zralý. Datum sklizně je lepší nepromeškat, protože z přezrálých hlávek začnou vypadávat stroužky.

Jak skladovat česnek?

Po vytažení česneku ze země jej očistěte od nečistot a usušte na vzdušném místě. Nenechávejte ho na slunci ani ho neoplachujte pod vodou. Když se zbytky půdy na zelenině smyjí, hlavičky jemně vydrhněte a důkladně očistěte. Vyplatí se také naši úrodu zamaskovat; poškozené a přerostlé exempláře bychom měli co nejdříve spotřebovat, zbytek můžeme uskladnit.

Pro tento účel sušíme česnek, aniž bychom odstraňovali listy nebo kořeny. Cibulky můžeme volně svázat do svazků, jejich stonky splétat do shodného copu nebo vytvořit věnec propletením po sobě jdoucích stonků. Spletené nebo zauzlované hlavičky zavěste na chladné a vlhké místo s dobrou cirkulací vzduchu.

Leave a Response