Zahrada

Co dělat, aby rajčata na keři rychleji zčervenala? Vyzkoušejte osvědčený trik

22views

V letní sezóně čelí pěstitelé a zahrádkáři těžkému dilematu. Působivá část úrody nemusí stihnout dozrát. Zejména pokud jde o rajčata. Abyste se tomuto nepříjemnému okamžiku vyhnuli, připravila naše redakce lifehack pro rychlé dozrání rajčat. Urychlené červenání této zeleniny nezůstane bez povšimnutí. Ale o všem v pořádku.

Lifehack (trik) pro dozrávání rajčat

Každý dobře ví, že pokud jde o pěstování té či oné plodiny, neobejdete se bez použití hnojiv. Pokud tedy mluvíme o rajčatech, pak zde bude hrát důležitou roli dusík pro vynikající růst rajčat a draslík pro rychlé dozrávání. Jak však víte, jakmile začne tato zelenina kvést, je třeba hnojení draslíkem ukončit. Pokud jde o draslík a mikroživiny, ty lze ponechat.

Zároveň je důležité, aby existoval laifhack, který urychlí dozrávání rajčat. Agronomové proto doporučují začít odříznutím všech spodních listů. Také, jak bylo uvedeno výše, je nutné přestat používat hnojiva pod rajčata. Hlavní trik nicméně související s vodou.

Víte, my jsme si mysleli, že každá kultura prostě ztrácí kvůli nedostatku zálivky. Samozřejmě to má svou logiku a dokonce i smysl. U rajčat však stále existuje možnost, jak jít nad rámec tradice. Podle odborníků existuje rajčata potřeba přestat zalévat v okamžiku, kdy se objeví zelené plody. Pokud mluvíme o době, kdy první zelená rajčata teprve vadnou na větvích, pak by se mělo zalévat maximálně jednou týdně.

Zálivka by mimochodem měla být jednoznačně doplňková. Pro tento účel vezměte 10 litrů vody a přidejte 40 kapek jódu. Vzniklou směsí postříkejte nejen zelené plody, ale i listy. Pomůže to urychlit dozrávání plodů. Pokud jste sklidili zelená rajčata, nespěchejte se s nimi rozloučit. Můžete je položit vedle hnědých a červených rajčat, která zase předají červenou barvu nezralé zelenině.

Pokud jde o dozrávání rajčat pod širým nebem, i zde existují triky. Měsíc před koncem sklizně tak musíte konečně zapomenout na zalévání. Tato činnost navzdory rozšířenému názoru pouze přispívá k brzkému dozrání rajčat. Právě nedostatek vláhy stimuluje červenání rajčat a také zabraňuje přemokření.

Nezapomeňte v srpnu odříznout vrcholky výhonů. Poslední radou agronomů a zkušených dachařů je mulčování půdy. Nejlepší je zvolit seno. To pomůže nevysušit vrchní vrstvu půdy a zabrání tvorbě půdní krusty. Pokud dodržíte všechna doporučení, vaše úroda vás jistě potěší.

Leave a Response