Zahrada

Čech vynalezl past na hlemýždě na zahradě. Nemají šanci

16views

Hlemýždi mohou být pro každého zahrádkáře skutečnou pohromou. Ničí zeleninu a květiny, ale také zanechávají slizké stopy, které se obtížně odstraňují. Češi však objevili několik účinných metod, jak se těchto nevítaných hostů zbavit jednou provždy.

Pivní pasti

Jednou z nejjednodušších a nejúčinnějších metod je použití pivních pastí. Stačí zakopat nádobu s pivem do země tak, aby okraj nádoby byl v úrovni země. Slimáky přiláká vůně piva, vlezou do pasti a utopí se. Tuto metodu je třeba pravidelně kontrolovat a pasti čistit.

Drobky z vaječných skořápek

Další osvědčenou metodou je použití drobků z vaječných skořápek. Skořápky se rozdrtí na malé kousky a rozhází se kolem rostlin. Hrubé okraje vaječných skořápek plžům vadí a brání jim v přístupu k rostlinám. Skořápky také dodávají půdě vápník, což je další výhoda této metody.

Kávová sedlina

Slimáci nemají rádi kávovou sedlinu. Rozsypte ji kolem rostlin, které chcete chránit. Kávová sedlina také obohacuje půdu o důležité živiny, což prospívá samotným rostlinám. Tato metoda je šetrná k životnímu prostředí a velmi účinná.

Měděné proužky

Dalším účinným způsobem, jak odradit slimáky, je použití měděných pásků kolem rostlin nebo květináčů. Měď při kontaktu se slimáky způsobuje mírný elektrický šok, který slimáky odpuzuje. Tuto metodu je třeba kombinovat s dalšími, aby byla skutečně účinná.

Ruční sklizeň

Pro ty, kteří se nebojí trochy práce, je ruční sběr šneků stále jednou z nejúčinnějších metod. Nejlepší doba pro sběr je brzy ráno nebo po dešti, kdy jsou šneci nejaktivnější. Hlemýždě můžete sbírat do nádoby s mýdlovou vodou, která je rychle usmrtí.

Slimáci jsou pro zahrádkáře velkou výzvou, ale pomocí těchto metod se jich můžete účinně zbavit. Vyzkoušejte různé přístupy a najděte ten, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Leave a Response