Zahrada

Nemusíte si kupovat klimatizaci. Kůstky z tohoto ovoce vás ochladí zdarma.

22views

Do módy se vracejí pecky z třešní, které se používaly po celá léta. Stále více lidí se dnes zajímá o co nejlepší využití ovoce a zeleniny. Třešně jsou v této kategorii bezkonkurenční. Jejich šťavnatá a chutná dužina si již dávno získala srdce a chutě Slováků. Stojí za to zajímat se o zdraví prospěšné vlastnosti pecek těchto cenných plodů. Pro koho a v jakých situacích jsou horké nebo studené obklady z třešňových pecek prospěšné? Vysvětlíme.

Třešňové pecky – termoregulační vlastnosti

Termoregulace je schopnost udržovat stálou teplotu bez ohledu na podmínky prostředí. Tuto vlastnost si zachovávají třešně pits. Rozhodně se častěji používají k zahřívání. Málokdo však ví, že mohou být také vynikající metodou ochlazování těla. Jak zahřáté, tak ochlazené si zachovávají své vlastnosti přibližně hodinu.

Třešňové pecky jsou vynikající pro úlevu od bolesti

Naše babičky je s oblibou používaly. Očištěné a usušené třešňové pecky dávaly do plátěných pytlíků a vyráběly z nich domácí termofory. Zahřáté na kamnech dlouho hřály. Lidové léčitelství mělo svou moudrost a mnoho patentů, které se vyplatí používat i dnes. Koneckonců, navzdory rozvoji medicíny a farmaceutického průmyslu nemůže nic nahradit domácí prostředky pro léčbu bolesti. Měli bychom po nich sáhnout jako po prvních, protože jsou bez vedlejších účinků, které s sebou nese každý lék.

Hřejivý účinek třešňových pecek

Dnes můžeme pecky ohřát tak, že je na čtvrt hodiny vložíme do trouby (předehřáté na 150 °C), v zimě na radiátor a v létě je vystavíme slunci. Teplý termofor vydává uklidňující třešňovou vůni.

Termofor naplněný třešňovými semínky je vynikajícím prostředkem proti revmatickým bolestem. Může být užitečný pro ženy, zejména při bolestech dělohy a křečích během menstruace a při bolestech břicha jiného původu. Teplé obklady z třešňových pecek zmírňují poruchy látkové výměny a nadýmání.

Termofory by měli mít po ruce také milovníci fyzické aktivity a lidé bojující s infekcí. Teplé obklady mohou být prospěšné při bolestech svalů, a to jak při sportu, tak při těch, které provázejí chřipku nebo nachlazení. Teplé třešňové pecky mohou pomoci zahřát zmrzlé nohy a ruce a také zmírnit nepříjemné příznaky vyplývající ze zánětu dutin.

Třešňové pecky jako lék proti horkému počasí

Třešňové pecky uzavřené v plátěném nebo bavlněném sáčku lze s úspěchem použít nejen k zahřátí, ale i k ochlazení. Stačí termosku s tepelnou ochranou vložit do uzavřeného plastového sáčku do mrazničky na jednu hodinu. Vychlazená jádra budou výborným studeným obkladem.

Chlazené třešňové obklady jsou účinným prostředkem při kousnutí hmyzem, pohmožděninách, výronech a otocích. Vyplatí se je používat po vymknutí kotníku a mnoha dalších zraněních. Působí jako analgetikum, chladí a poskytují úlevu. Pomohou zmírnit zánět a zmenšit otok.

Mohou být také dobrým způsobem, jak snížit svědění kůže, které často doprovází inhalace a potravinové alergie. Studené obklady z třešňových pecek se doporučují při bolestech hlavy, a to jak při tenzních, tak při migrénách.

Pokud jde o obklady přikládané na hlavu, použití velmi silně chlazených pecek nebude příjemným zážitkem. Pokud jste tedy náchylní k bolestem hlavy, je dobré si pro termofory udělat trvalé místo v ledničce, abyste je měli po ruce a v případě záchvatu měli optimální teplotu. Byla chladná, ale ne ledově studená.

Termofor s třešňovým jádrem – praktické rady

Termofor s třešňovými jádry lze dnes snadno zakoupit v mnoha kamenných i internetových obchodech. Můžete si ho také sami vyrobit. Nejsou k tomu potřeba žádné zvláštní dovednosti.

Stačí, když z asi 2 kg ovoce odstraníte pecky a pak je důkladně očistíte, omyjete a osušíte. Vložte je do malého plátěného nebo bavlněného sáčku, zašijte a máte hotovo. Aby pecky neztratily své vlastnosti, nesmí se termofor prát, proto je vhodné nosit vnější povlak na polštář a pravidelně ho jen osvěžovat.

Leave a Response