Zahrada

Slováci jedí hmyz ve sladkostech každý den. Ty ho obsahují

58views

Ač se to může zdát překvapivé, hmyz v potravinách není nic nového. Ve skutečnosti se jako součást potravinářského průmyslu používá již desítky let, a to i v oblíbených sladkostech, které mnozí z nás pravidelně konzumují.

Nová povolení Evropské komise

Na začátku roku 2023 schválila Evropská komise používání cvrččí mouky v potravinách v rámci EU. Tento potravinářský výrobek se rychle stal luxusní surovinou – jeho cena může být dokonce vyšší než cena exkluzivních módních doplňků. Kromě cvrččí mouky bylo schváleno také použití larev moučňáka a moučnivky v různých potravinářských výrobcích. V roce 2021 byly do potravinářské výroby zavedeny také produkty ze sarančat.

Hmyz ve sladkostech: co byste měli vědět?

Mnoho spotřebitelů si neuvědomuje, že jejich oblíbené sladkosti mohou obsahovat složky pocházející z hmyzu. Příkladem je košenila, barvivo, které se získává ze sušených a rozemletých kaktusových červů. Tato látka, označovaná také jako E120 nebo karmín, se používá k dodání sytě červené barvy mnoha potravinám, včetně čokoládových pochoutek, omáček a dokonce i jogurtů.

Proč hmyz v čokoládě?

Ačkoli se někomu může zdát představa konzumace hmyzu nechutná, odborníci poukazují na to, že hmyz je vynikajícím zdrojem bílkovin. Navíc jeho produkce má ve srovnání s tradičním chovem dobytka nižší uhlíkovou stopu, což z něj činí ekologičtější alternativu. Hmyz se tak může objevit nejen ve sladkostech, ale i v různých dalších potravinách, jako jsou proteinové těstoviny, omáčky nebo dokonce náhražky masa.

Jak rozpoznáte hmyz v potravinách?

Hmyz v potravinách se skrývá pod různými názvy, které běžný spotřebitel často nezná. Například:

  • Acheta domesticus: Latinský název pro cvrčka domácího,
  • Tenebrio molitor: moučný brouk,
  • Locusta migratoria: kobylka stěhovavá,
  • E904: šelak, přírodní pryskyřice získávaná ze sekretu larev stromových brouků,
  • E120: košenila, barvivo z larev kaktusů, často označované jako „červený karmín“ nebo „karmín“.

Které výrobky obsahují hmyz?

Některé z nejoblíbenějších sladkostí obsahují právě tyto složky. Čokolády jako Kinder Schoco-Bons a barevné pastilky Milka obsahují šelak, zatímco M&M’s a gumové bonbony mohou obsahovat barviva pocházející z hmyzu. Proteinové těstoviny a energetické tyčinky jsou dalšími příklady potravin, ve kterých se může nacházet hmyz.

Vzhledem k těmto skutečnostem by spotřebitelé měli věnovat větší pozornost složení potravin, které kupují, aby se mohli informovaně rozhodovat o tom, co vlastně jedí. Přestože hmyz v potravinách může být pro někoho překvapením, jedná se o surovinu, která si v moderní gastronomii nachází své místo.

Leave a Response