Blog

Zákaz toaletního papíru a pánví? Tohle se EU chystá zakázat

99views

Nedávné zprávy o záměru Evropské unie zakázat některé výrobky a prosazovat alternativy v zájmu ochrany životního prostředí upoutaly pozornost veřejnosti. Co se však skutečně chystá? Portál

Plány na zákaz perfluorovaných a polyfluorovaných látek

Evropská unie plánuje zakázat téměř 10 000 perfluorovaných a polyfluorovaných látek (PFAS) s cílem najít jejich náhradu. Tyto látky mají jedinečné vlastnosti, jako je odolnost vůči teplu a odpuzování mastnoty, díky čemuž jsou nedílnou součástí mnoha spotřebních výrobků.

Tyto „věčné chemikálie“, jak je nazývá Evropská agentura pro životní prostředí, však zůstávají v našem životním prostředí a v našich tělech po dlouhou dobu a mohou způsobovat vážné zdravotní problémy. „Mezi potenciální zdravotní rizika patří poškození jater, problémy se štítnou žlázou, obezita a dokonce rakovina,“ varuje agentura. Očekává se, že některé z těchto chemických látek budou kolem roku 2026/2027 výrazně omezeny na trhu.

Lenka McGachy z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze dodává: „Mezi výrobky, kterých by se tento zákaz mohl týkat, patří například nepromokavé oblečení, jako je Gore-Tex, a nepřilnavé povrchy kuchyňského nádobí, jako je teflon.“ Říká .

Výjimky a problémy

Unie rovněž zvažuje možnost časově omezených výjimek, protože některé z těchto látek nemají vhodné alternativy. Jedním z příkladů, kde zatím neexistuje náhrada, jsou oblekové membrány pro pracovníky v ropném a plynárenském průmyslu.

Alternativa toaletního papíru: Jaké jsou možnosti použití toaletního papíru: vize, nebo realita?

Pozornost veřejnosti vzbudily také titulky o konci éry konvenčního toaletního papíru. Vše však není tak, jak se zdá. Evropská investiční banka podpořila projekt německé firmy Essity, která vyrábí toaletní papír ze slámy, v rámci svého cíle urychlit přechod na oběhové hospodářství.

„Tento proces šetří zdroje, je energeticky účinnější a snižuje emise CO2,“ komentuje banka. I na Slovensku je možné koupit toaletní papír označený jako ekologický, který se vyrábí z odpadního dřeva a slámy.

Závěr

Navzdory prvním reakcím je důležité si uvědomit, že tyto plány jsou zaměřeny na ochranu životního prostředí a veřejného zdraví. Ať už se jedná o potenciální zákaz chemických látek PFAS nebo alternativy toaletního papíru, výsledkem by měla být udržitelnější a zdravější komunita pro všechny.

Leave a Response