Zahrada

Tyto stromy a keře je třeba prořezat nyní v srpnu.

48views

S příchodem srpna si mnozí mohou myslet, že práce na zahradě končí. Opak je však pravdou. Právě v tomto měsíci vrcholí zahradní povinnosti, kdy se sekání trávy může zdát jako odpočinková činnost ve srovnání s ostatními úkoly, které na zahrádkáře čekají.

Jedním z hlavních srpnových úkolů je stříhání různých druhů rostlin. Tento proces je klíčový pro udržení zahrady v kondici a zajištění připravenosti rostlin na další sezónu. Zahradníci by si měli připravit ostré nůžky a této práci se důkladně věnovat, protože její zanedbání by mohlo mít negativní vliv na rostliny v následujících měsících.

Prořezávání keřů a stromů

V srpnu je vhodné věnovat pozornost prořezávání keřů a stromů, zejména jehličnanů a živých plotů. Právě tyto rostliny potřebují pravidelnou péči, aby si zachovaly svůj tvar a zdraví. Stříhání živých plotů a jehličnanů je nejen estetickou záležitostí, ale také podporuje jejich správný růst. Pokud se o tyto rostliny řádně nepečuje, mohou být řídké a méně odolné.

Péče o růže

Srpen je také ideálním obdobím pro péči o růže. Zahradníci by měli odstranit odkvetlé květy, aby rostlina mohla věnovat energii tvorbě nových poupat a posílení kořenového systému. Je důležité používat ostré zahradnické nůžky a řezy provádět šetrně, aby nedošlo k poškození zdravých částí rostliny.

Řez ovocných stromů

Pokud jde o ovocné stromy, srpen je obdobím, kdy by se měly zaměřit na tzv. prořezávání. Tento krok zajistí, že se k rostlinám dostane více slunečního světla, což podpoří zdravý růst a výnos. Zejména hrušky a broskvoně by se měly prořezávat právě nyní, stejně jako zahradní keře, které potřebují odstranit suché větve a výhony.

Je však třeba dbát na to, aby okrasné keře nebyly příliš prořezány, protože to může oslabit jejich odolnost v zimních měsících. Zahrádkáři by měli být opatrní a prozíraví, aby si v příští sezóně zajistili krásnou a zdravou zahradu.

Máte své tipy pro zahradničení v srpnu? Podělte se o ně s námi a inspirujte ostatní zahrádkáře!

Leave a Response