BlogZahrada

Dokonalý kontejner? V ní orchidej vykvete dvojnásobně silněji.

67views

Kvetoucí orchideje na parapetu už dlouho nikoho nepřekvapují, ale pěstovat je někdy pro mnohé nemá smysl. Proč? Především proto, že mnoho měsíců nekvetou. Důvodů pro tuto situaci je mnoho, ale málokdo věnuje pozornost květináči, ve kterém roste. Její výběr je zásadní, protože pak se nejen zlepší stav naší orchideje a začne lépe kvést, ale také budeme přesně vědět, jak o ni správně pečovat. Jaký květináč je pro orchidej nejlepší? Pojďme to zjistit.

Jaký květináč na orchidej?

Odpověď na otázku, který květináč je pro orchidej nejlepší, je zřejmá. Stačí se podívat na nádoby, ve kterých se prodávají v zahradnictvích a supermarketech. Obvykle se jedná o plastové kryty, přes které jsou vidět kořeny a to je nejlepší řešení pro pěstování našich orchidejí doma.

Proč?
Protože pak budete moci jasně vidět stav našeho závodu. Kořeny vypovídají mnohé o stavu našeho domácího exempláře, proto je pro orchidej ideální průhledný květináč. Kromě toho kořeny orchidejí, na rozdíl od jiných rostlin, chtějí být vystaveny slunečnímu záření a mít přístup ke vzduchu.

Podívejte se na kořeny

Pokud již máme průhledný květináč na orchidej, je dobře vidět, kdy je potřeba ji nejprve zalít. Pokud kořeny uvnitř zešediví, potřebuje pořádné množství vody. Nádoby přidané z výroby mají obvykle na dně drenážní otvory, což nám usnadňuje práci. .

Jak správně zalévat orchidej?

Nejlepší způsob je vložit celou pánev do o něco větší mísy s vodou (ale jen do poloviny) a nechat 30 minut odležet. Pak stačí orchidej z vody vyjmout a počkat, až přirozeně odteče přebytečnou vodu zevnitř. Nezapomeňte, že orchideje preferují měkkou vodu k zalévání. Pokud je vaše voda z kohoutku tvrdá, můžete do misky přidat pár kapek citronové šťávy.

Co dalšího se můžete naučit od svých kořenů?

Pak si snadno všimnete, že buď má černé pasažéry, nebo hnije. Pak je třeba rychle zasáhnout a přijmout opatření, která zabrání houbovým chorobám a nevyhnutelné smrti orchideje.

Transplantace orchidejí: důležitá poznámka

V zásadě by se orchidej neměla přesazovat příliš často: to lze snadno provést jednou za tři roky, ale někdy to není vůbec nutné, pokud kvete cyklicky. Pokud však uvnitř květináče uvidíte známky onemocnění, tedy kořeny v květináči hnědnou, je to známka toho, že je potřeba vyměnit substrát i květináč.

Důležitá poznámka: Orchidej, která kvete, byste neměli přesazovat, proto je nejlepší počkat, až opadnou okvětní lístky ze stonků. Pokud není jiné východisko, protože to shnilo, budete muset odříznout stonky s květinami!

Jak přesadit orchidej?

Přesazení orchideje není obtížné, ale stojí za to vědět, jak na to. Nejprve je třeba zakoupit vhodný průhledný květináč a speciální substrát pro tyto tropické rostliny. Před vyjmutím orchideje je nejlepší ji umístit na hodinu do misky, aby kořeny změkly. Jakmile vyjdou drenážními otvory, můžete nádobu opatrně rozříznout.

Pokud se nám orchidej podařilo odstranit, musíme důkladně vyčistit starý substrát a zkontrolovat kořeny: odstranit odumřelé, nahnilé nebo houbové léze a aplikovat ochranný prostředek. Nyní nezbývá nic jiného, ​​než orchidej umístit do nového květináče s růžicí listů uprostřed a květináč naplnit zeminou. . Abyste se dostali ke všem částem, můžete je opatrně rozdělit mezi kořeny pomocí dřevěného kladiva.

Leave a Response