Blog

Připravenost brambor ke sklizni a skladování určím prstem: 1 sekunda – a vše je jasné i bez analýzy odvozu.

72views

Vegetační období dozrávání brambor trvá v průměru 90 dní. Obecně platí, že hlízy vysazené v květnu by se měly vykopávat v srpnu. Dobu dozrávání brambor však ovlivňuje také odrůda brambor a podmínky pěstování. Zkušení zahrádkáři věnují pozornost jednomu detailu, který pomáhá přesně určit, zda je či není čas brambory vykopat.

Výmluvněji než haluze o připravenosti brambor ke sklizni hovoří samotné hlízy. V srpnu už mnozí lidé začínají vykopávat keříky a pochutnávají si na mladých bramborách. Chcete-li zjistit, zda můžete sklidit celou úrodu, vytrhněte některou hlízu z kořenů.

Zralá brambora připravená k dlouhodobému skladování se snadno oddělí. Kromě toho mají poměrně silnou slupku. Potřete hlízu prstem: pokud se slupka odloupne, brambora může ještě zůstat „ležet“ v zemi.

Hustá slupka je nesmírně důležitá, protože chrání hlízy před poškozením během skladování. Brambory s příliš tenkou slupkou by se neměly vykopávat, jinak se přes zimu jednoduše zkazí.

Co se týče hlízy, měla by vyschnout asi ze 70 %, polehnout a zežloutnout. 7-10 dní před sklizní je lepší zbavit se plevy úplně, aby plodina mohla využít všechny své síly k růstu hlíz a neplýtvala prostředky na nadzemní část.

Leave a Response