Blog

Zapálení pěstitelé a zahradníci se zkušenostmi vědí, co dělat: Okurky budou plodit až do chladného počasí.

180views

 

Jak víte, okurka je teplomilná rostlina, jejíž domovinou je Indie, takže rostlina dává přednost rovnoměrně teplému počasí s vysokou vlhkostí vzduchu a půdy.

Ve slunečných dnech je optimální teplota pro růst okurky +25-29 stupňů, při zamračeném počasí – +22-24 stupňů. Velmi důležitá je však také noční teplota, která by v ideálním případě neměla klesnout pod +18 stupňů.

Je srpen, co se dá dělat, aby byly okurky zelené, dobře a hojně plodily a neonemocněly?
Největší škody na okurkách způsobují dvě choroby: pravá a nepravá plíseň.

Pravá plíseň se aktivně rozvíjí za horkého a suchého počasí. A nepravá plíseň se může objevit, pokud je noc chladná a padá silná rosa, což se často stává v srpnu.

Příznaky moučnatosti okurek

Zapálení pěstitelé a zahradníci se zkušenostmi vědí, co dělat: Okurky budou plodit až do chladného počasí.

Na listech se objevují zelené olejovité skvrny s bílou patinou, které se během 8-10 dnů zvětšují. Poté listy žloutnou, hnědnou a po 2-3 dnech zasychají. Mnoho zahrádkářů se mylně domnívá, že se jedná o důsledek kyselých dešťů.

Opatření proti moučnivce

Zapálení pěstitelé a zahradníci se zkušenostmi vědí, co dělat: Okurky budou plodit až do chladného počasí.

  • Pokud zaznamenáte první příznaky onemocnění, přestaňte na 6-7 dní zalévat a hnojit. V této době odřízněte a zničte nemocné listy. Postříkejte keře roztokem sody (100 g na 10 litrů vody) nebo syrovátky (1 litr syrovátky na 3 litry vody s 1/2 čajové lžičky síranu měďnatého).
  • Pokud choroba zasáhla většinu rostlin, čeká vás dlouhý boj s houbou. Keře postříkejte: Fungicid Thanos, Fungicid Oxyhom, Fungicid Tiovit Jet, opakujte za týden.

Zmlazování okurek

Zapálení pěstitelé a zahradníci se zkušenostmi vědí, co dělat: Okurky budou plodit až do chladného počasí.

Kromě ochrany proti plísni vyžadují okurky i další druhy péče.

  • Větvičky, které rostou na podvazcích a mřížích, vyžadují prořezávání. V srpnu je nutné prořezat korunu rostlin stejným způsobem, jako to bylo provedeno při letním tvarování okurek. V této době by již na okurkách rostoucích na mřížce do výšky 80 cm nad úrovní půdy neměly zůstat žádné listy ani postranní výhony.Všechny tloustnoucí výhony nad touto výškou by měly být zcela odstraněny. Na nových bočních výhonech ponechte 2-3 vaječníky se 2-3 listy a zaštipněte je.

    Listy vykazující příznaky peronosporózy, padlí nebo jiných chorob je třeba okamžitě odstranit, odnést ze záhonu okurek a zničit.

  • Nevyrušujte keříčkové okurky, které jsou zaplevelené na zemi. Výhonky, které jsou vodorovně na zemi, mohou tvořit další kořeny, které rostlinám poskytují výživu. Pokud změníte polohu těchto výhonů, může dojít ke zkrácení doby plodnosti.
  • Okurky jsou náchylné k nebezpečným chorobám, jako je askocitóza, antraknóza, bakterióza, kladosporióza, peronosporióza a sklerotinie. K ochraně rostlin používejte přípravky Ordan, Scor nebo jiné fungicidy a stimulátory růstu – Epin, NB 101.
  • Chraňte rostliny před změnami teplot: v srpnu – začátkem září je chraňte před chladem a na noc je přikrývejte.
  • Neodkládejte sklizeň, přezrálé plody urychlují stárnutí větví.
  • V srpnu zalévejte okurky mírně teplou vodou, nejlépe ráno. V noci je ve vzduchu hodně vlhkosti, kterou listy rostlin dobře asimilují. A ty si potřebují udělat zásoby vody na celý den.
  • Pokud na vašem pozemku rostou opylované odrůdy okurek, pro přilákání včel vysaďte srpnové a podzimní květy. Tyto rostliny přilákají hmyz, který pomůže okurky opylovat.

Leave a Response