BlogZahrada

Řecké tajemství dlouhověkosti: jediný produkt, který vám pomůže dožít se 100 let

214views

Tradiční strava obyvatel „modrých zón“, tedy oblastí světa, kde lidé žijí déle, zahrnuje širokou škálu potravin – od fazolí po zeleninu. CNBC sdílela zprávu, že v řecké modré zóně Ikaria, muž, který ze svého vesnického domu provozuje školu vaření, objevil jeden produkt, který je na vrcholu seznamu tradičních ingrediencí: med.

„Moje nejhezčí vzpomínky na život v Ikarii jsou med produkovaný místními včelaři na ostrově a v celém Řecku. Miluji cítit jeho jemnou, jemnou vůni ve větru, zvláště když je teplé počasí a včely dovádějí mezi divokými květinami, tymiánem a borovicemi,“ vzpomíná bývalý obyvatel Ikarie, který sem přijíždí na návštěvu.

Med je podle něj antibakteriální, bohatý na antioxidanty a pomáhá tělu regulovat hladinu cukru. V Ikarii je považován za jednu z tajných přísad pro dlouhověkost a mnoho Ikařanů začíná svůj den lžící medu.

Používá se jako lidový lék na kašel a bolest v krku. Jeden 90letý muž řekl, že kombinace medu, šalvěje nebo horského čaje, zázvoru a česneku byla pro jeho generaci „penicilinem“. Starší obyvatelé ostrova dokonce vtipkují, že jde o přírodní viagru.

„Asi vždy budu preferovat čerstvý místní med Ikari, syrový a čistý, před jakýmkoliv jiným druhem. Když jsem ve Státech, kupuji řecký med buď v místních obchodech s potravinami v Řecku a na Středním východě, nebo online. Dokonce jsem na svém webu začal prodávat ikarský med,“ říká bývalý obyvatel ostrova.

Podělil se o několik způsobů, jak zařadit med do vaší stravy:

Jogurt nebo ovesné vločky pokapejte medem;
sladit čaj a jiné nápoje;
přidat hodnotu občerstvení;
používat med k výrobě domácích dresinků a vinaigret;
kombinovat med se sýry;
přidávejte med do marinád a pečeně;
přidávání medu do guláše, dušeného masa a polévek;
přidat med do dezertů.
„Pokud milujete ovesné vločky, přidejte trochu medu, špetku skořice a hrst ořechů, abyste vytvořili lahodný začátek dne, který vás zasytí na celé hodiny,“ sdílí svou metodu.

Výběrem medu si můžete vychutnat sladkost bez konzumace zpracovaného cukru a umělých sladidel. Med sice obsahuje jednoduché cukry (a střídmost je stále důležitá), ale obsahuje vitamíny a minerály a umožňuje tělu lépe regulovat hladinu cukru v krvi.

Bývalý ostrovan ho přidává do bylinných, zelených a černých čajů a často ho používá do smoothies z řeckého jogurtu. Někdy smíchá lžíci řeckého medu s perlivou vodou a přidá trochu máty nebo citrusových plátků na výrobu domácích limonád.

Med si také rád přidává do tahini a ořechových másel, která páruje s banány či jablky nebo maže celozrnné tousty či krutony. Zálivky na saláty skoro vůbec nekupuje, sám si je vyrábí.

Med vyrovnává kyselost balzamikového octa a zjemňuje kyselost citrónové šťávy. Aby byl dresink krémovější, říká, přidejte trochu sýru feta, který se dobře snoubí s medem.

Muž říká, že dává přednost základní medové zálivce (zálivka na salát z octa a rostlinného oleje – pozn. red.) s olivovým olejem, dijonskou hořčicí a citronovou nebo pomerančovou šťávou. Rád přidává medové dresinky do zelených salátů, jako je zelný salát s limetkovo-medovým dresinkem nebo saláty z bílých fazolí.

Jedním z jídel, které si získalo oblibu v řeckých restauracích, je pečený nebo smažený sýr s medovou omáčkou. Toto jídlo se stalo moderní klasikou, vypůjčilo si mnoho z dlouholetých tradic regionu a kombinuje hořké nebo ořechové řecké sýry s přirozenou sladkostí.

Například na Krétě je oblíbeným způsobem, jak podávat místní sýr graviera, přidat malé množství medu a použít sýr nakrájený na tyčinky nebo plátky jako „nádobu“ k namáčení.

Muž používá med v marinádách pro bílkovinná jídla, jako je kuře, a jako polevu pro různé druhy pečiva, od meruněk po krevety. Jedním z jeho oblíbených použití medu je verze řeckých pečených brambor, které vyrábí během svých kurzů v Ikarii.

„Med smíchám s marinádou z pomerančové a citronové šťávy, olivového oleje, česneku a spousty bylinek a před pečením jím polévám brambory,“ podělil se o svou zkušenost.

Doporučuje přidávat med do dalších slaných jídel, jako je sladkokyselá čočka nebo zapečený fazolový nákyp s medem a koprem – zvláště pokud se připravuje s omáčkami na bázi rajčat a bylinek. Med se používá k zahuštění a vyvážení bohatého dušeného masa s trochou základní sladkosti. Med se podle něj hodí do polévek – například do všech „pomerančových“ zeleninových polévek, jako je mrkvová.

Možná jste na jídelních lístcích řeckých restaurací viděli loukoumades (listové těsto) nebo baklavu. Jedná se o melomeny, oblíbenou kategorii sladkostí pojmenovanou podle řeckého slova pro med. V domácích podmínkách lze med použít jako jednoduchou hotovou „omáčku“ na dezerty, která nevyžaduje žádné vaření, převařování ani přípravu.

„Nalijte ho na kuličku vanilkové zmrzliny nebo pomerančový sorbet nebo jím bohatě pokropte tvarohový koláč. Je to kombinace, která pochází ze starověkého Řecka, ale neztratila na aktuálnosti,“ říká.

Bývalému generálnímu řediteli farmaceutické společnosti I. Royi Cohenovi je nyní 101 let. Je aktivní, zdravý a sám spravuje své finance. Již dříve Cohen uvedl, že se během desetiletí naučil řadu lekcí dlouhověkosti a podělil se o ně. Podle něj by měl být člověk ambiciózní, pracovat na vztazích, chodit na procházky do přírody a dodržovat středomořskou stravu.

Leave a Response