Zahrada

Proč zkušení zahradníci zapichují párátka do rajčat – tato technika vás pravděpodobně překvapí

1.5kviews

Koncem léta a začátkem podzimu se mnozí pěstitelé zeleniny mohou setkat se situací, kdy rajčata přestanou dozrávat a na keřích visí zelená. Existuje však jeden trik, který pomůže situaci napravit.

Tuto techniku používají zkušení sadaři, jen vy si budete moci ověřit, jak funguje na vašich pozemcích, a vynést verdikt.
Co tedy pěstitelé zeleniny radí dělat s keříky rajčat?

Doporučují průklest. K tomu je třeba vzít párátko a rajče několikrát opatrně propíchnout na samotném stonku, dva nebo tři naprosto stačí. Takové propíchnutí nastartuje proces zrání, ale taková rajčata je třeba nejdříve spotřebovat, dlouho se neuchovají;

Podle pěstitelů zeleniny je neméně účinné i seříznutí stonku.

Je třeba vzít čistý nůž a mírně naříznout stonek ve výšce 10 cm od půdy, do řezu vložit párátko.
Tato technika zpomaluje pohyb šťáv podél stonku a rostlina nasměruje všechny síly na dozrávání plodů.

Pokud rajčata pěstujete ve skleníku, k urychlení dozrávání přispěje omezení přístupu čerstvého vzduchu a zvýšení kondenzace. To znamená, že stačí skleník zavřít a večer ho otevřít, aby se vyvětralo, což by se mělo provádět několik dní po sobě, dokud rajčata nezačnou dozrávat.

Leave a Response