Blog

Poté už nikdy nebudete prát při 40 stupních. Je to velké plýtvání

971views

Z nějakého důvodu se na Slovensku rozšířila myšlenka, že je třeba prát alespoň na 40 stupňů. A to proto, aby bylo prádlo dokonale čisté. Mnoho lidí se také spoléhá na štítky na oblečení, které udávají určitou teplotu praní. V tomto případě se však jedná o maximální hodnotu, kterou nelze překročit. Určitě je však možné prát i při nižší teplotě. Naopak se ukazuje, že to má značné výhody, jak upozorňuje zkušený opravář praček a instalatér.

Nedělejte to jinak

„V dnešní době již nedoporučuji prát při čtyřiceti stupních. Dříve to bylo nutné, protože pračky nebyly tak účinné jako dnes,“ říká odborník. „Na druhou stranu dnešní oblečení není tak kvalitní, a pokud ho budete opakovaně prát při vyšších teplotách, rychle se odře.“

Podle něj lze naprostou většinu oblečení prát při 30 °C. „Pokud máte pračku koupenou v posledních pěti letech, nemusíte nad tím vůbec přemýšlet, je to lepší varianta,“ říká Janečka. Doporučuje však takové praní doplnit kvalitním pracím prostředkem a nešetřit na množství. Používejte také správný prací prostředek se speciálním určením, ať už jde o bílé či barevné prádlo, vlněné oblečení nebo funkční kousky.

V současné době existují dokonce prací prostředky nebo prací gely, které jsou speciálně určeny pro praní při nižších teplotách, jako je 30 °C nebo dokonce 20 °C. Může se stát, že se vám na oblečení objeví odolná skvrna, která vás svádí k tomu, abyste pračku vytočili na opravdu vysokou teplotu. Ale ani v takovém případě to není nutné. Stačí před praním použít odstraňovač skvrn a zvolit delší dobu praní.

Mnoho výhod

Můžete také vyzkoušet praní při 20 stupních. V každém případě však upusťte od praxe „praní na čtyřicet“. Je nákladná a může způsobit například vyblednutí barev, sražení oblečení nebo poškození jemných tkanin.

Zároveň můžete mít dobrý pocit, že svůj moderní spotřebič používáte správným způsobem a skutečně splňujete jeho deklarovanou energetickou účinnost. Toho lze dosáhnout pouze při nižších teplotách. Pomůžete tak nejen své peněžence, ale i planetě.

Leave a Response