Blog

Jak často byste měli chodit na velkou? Měli byste být ve střehu, pokud se to děje

2.4kviews

Na velkou akci chodí všichni. Známe to z klasických dětských knížek. Ale skutečná otázka, která trápí mnoho lidí, zní: Jak často by měla být stolice? Protože pokud jdu každý den jednou a můj spolubydlící nebo partner navštíví koupelnu dvakrát s velkou potřebou, musí to být pro jednoho z nás špatné. Nebo ne?

Normální stolice? Není

Lékaři radí klid, protože za zcela normální považují poměrně široké rozmezí frekvence vylučování. Někteří lidé mají stolici třeba třikrát denně. To, jak často navštěvujete toaletu, závisí na řadě faktorů, z nichž nejdůležitější jsou genetika, stravovací návyky (čím více vlákniny jíte, tím častěji chodíte) nebo cvičení (pravidelné cvičení rovná se pravidelná stolice).

Co situaci zhoršuje, je samotný stres z toho, jak často se vyprazdňujete. Mozek a střeva jsou totiž úzce propojeny nervy a nervovými signály. Pokud prožíváte úzkost, tělo přesměruje krev do životně důležitých orgánů, jako je srdce nebo plíce, mimo trávicí systém, což může způsobit problémy – zácpu, ale také častější stolici.

Nebezpečná je změna

Návštěvy porcelánového trůnu byste se měli obávat opravdu jen v případě, že se vaše zvyky náhle změní. A to ve všech ohledech. Tedy pokud například vaše velké nutkání přicházelo každý druhý den a najednou přijde třikrát denně. Pak není od věci vyhledat lékařskou pomoc.

Ve většině takových případů lékař najde banální důvod, jako je změna stravovacích návyků, větší fyzická aktivita nebo nedávné cestování. Pokud tomu tak není, doporučí vám v případě zácpy více tekutin a v případě častější stolice pak potraviny s menším obsahem vlákniny.

Stolice je však důležitým zrcadlem zdraví. Nezapomeňte ji proto čas od času zkontrolovat. Pokud se v ní objeví krev, zahuštěná stolice nebo má zvláštní barvu, navštivte lékaře. Všechny tyto příznaky mohou poukazovat na onemocnění trávicího traktu, jako je celiakie, dráždivý tračník, zánětlivé onemocnění střev nebo dokonce rakovina tlustého střeva. Všechny lze řešit včasným zásahem.

Leave a Response