Zahrada

Jak ošetřit jahody po sklizni před chorobami a škůdci

66views

Pokud se ukáže, že jahody na vašem pozemku jsou nemocné nebo napadené škůdci, je třeba je po sklizni rozhodně ošetřit. Existuje několik možností.

„Pokud je v půdě problém s korýši, háďátky, je lepší použít půdní bakteriální insekticidy, – říkají odborníci. – Pokud mučí hraboše a další škůdce, použijte Actaru a další podobné přípravky“.

S ohledem na to, že v této sezóně nebudete sbírat bobule, postříkejte nebo zalijte. Přípravek se rozloží za 30 dní a v příští sezoně nezůstane vůbec.

Pokud by se vyskytl roztoč jahodníkový nebo pavoučí, je nejúčinnější použít přípravky se sírou. Bude to obrana proti chorobám a proti škůdcům. Můžete vzít koloidní síru 80 gr na 10 litrů vody a rostliny velmi pečlivě postříkat, včetně půdy. Ošetření by mělo být provedeno po 3 dnech nejméně 5x.

Pokud by se vyskytl velký problém s moučnivkou a dalšími chorobami, pak nejprve ošetřete přípravky obsahujícími měď. Například Bordeauxskou tekutinou a po 3-4 dnech osídlíme užitečnými mikroorganismy. Například bacilonosičem senným.

Všimněte si, že síran měďnatý pro jahody by neměl být používán, může zabít vaše rostliny.

Leave a Response