BlogZahrada

Jak se zbavit slimáků na zahradě

284views

Slimáci šíří virové a houbové choroby rostlin

Slimáci způsobují vážné škody na zemědělských rostlinách tím, že vyžírají velké otvory v plodech a listech, uvádí .

Na přítomnost škůdců upozorňují lesklé stopy na listech, které vypadají jako tenká vrstva celofánu. Kontrola slimáků je důležitým aspektem péče o zahradní plodiny, říkají agronomové .

Lezou z rostliny na rostlinu a šíří virové a houbové choroby. Vlhkost podporuje aktivní rozmnožování slimáků a v letně-podzimním období kladou vajíčka na chráněná místa v hloubce do 10 cm – na bázi travnatých rostlin a pod kameny.

Slimáci se vyhýbají slunečnímu záření, jinak jim hrozí popálení. Proto se přes den ukrývají na stinných a vlhkých místech. Láká je zejména květák a bílé zelí, rajčata, brambory, okurky, salát, jahody a květiny.

Abychom se slimáků zbavili, je nutné zničit plevel podél skleníků, posekat trávu a odstranit spadané listí. Pomáhá poprášení záhonů popelem a tabákovým prachem. Čerstvé okurky můžete dát pod dřevěnou desku a ráno slimáky sbírat.

– Místa s měkkýši jednou týdně postříkejte roztokem pěti lžic čpavkového lihu na kbelík vody. Z chemických prostředků se doporučuje Groza, Predator a další, – doporučují odborníci.

Leave a Response