Zahrada

Trik zahradníka, jak nejlépe množit rybíz

3.4kviews

Pěstování rybízu na vlastní zahradě je velmi prospěšné. Plodí chutné plody, které lze využít na mnoho způsobů. Kromě toho jsou nesmírně cenné, protože obsahují mnoho prospěšných látek pro lidský organismus. Rybíz si můžete sami snadno rozmnožit několika způsoby. Přečtěte si o dvou zajímavých metodách, díky kterým získáte nové keříky zcela zdarma. Více chutného a zdravého ovoce na vaší zahradě.

Jak rozmnožujete rybíz?

Rybízjsou ceněny nejen pro své chutné a cenné plody., ale také pro jejich relativně snadné pěstování. Chcete-li jich mít ještě více, nemusíte vůbec utrácet za nové exempláře, protože si je můžete pořídit sami, a to zcela zdarma.

Množení rybízu není obtížné, stačí jen trochu znalostí a úsilí. Kdy je pro to nejvhodnější doba? Přesný čas závisí na zvolené metodě. Tyto keře se nejčastěji množí řízky a odnožemi. Nejvhodnější dobou je podzim nebo časné jaro, tedy doba, kdy rostliny spí. Mnoho zahrádkářů však množí rybíz i v létě.

Zajímavé způsoby množení rybízu

Chcete mít na zahradě ještě více rybízu? Zajímavou metodou, jak získat nové rostliny, je horizontální množení, které spočívá v zakořenění výhonů bez jejich oddělení od mateřské rostliny.

V tomto případě se zdravé výhony, které se nejvíce šíří, ohnou k zemi a zasypou zeminou. Asi po 3-4 týdnech by měly zakořenit. Na jaře je z keře odřízněte a přesaďte na nové místo.

Další zajímavou metodou je množení rybízu stonkovými řízky. Je to časově náročnější, ale keře se nám odmění chutnými plody plnými vitaminů a minerálních látek. Jak se dělají rybízové řízky? Nejprve vyberte zdravé, rovné a jednoleté výhony (jsou lehké). Poté je nakrájejte na menší kousky (asi 20 cm dlouhé). Je dobré udělat šikmý řez nahoře a rovný řez dole. To pomůže lepšímu odtoku vody a zabrání zahnívání nebo onemocnění řízků (pomůže to také určit, kde je vrchol a kde spodek). Je důležité, aby měly alespoň 3 až 4 oka. Z řízků odstraňte všechny listy (můžeme ponechat jen jeden list nahoře), snížíte tím ztráty vody odpařováním.

Připravené sazenice rybízu umístíme do vhodného substrátu. – nejlépe se osvědčuje směs štěrku a písku. Vysaďte je tak, aby jedno očko vyčnívalo nad povrch půdy (lze je umístit venku nebo do nádob). Vzdálenost mezi sazenicemi by měla být 3-4 cm. Nakonec sazenice důkladně zalijte. Nejlépe je zajistit jim odlehlé a světlé místo s rozptýleným slunečním světlem. Takto budete mít v příští sezóně ještě více rybízu, který bude bez práce plodit chutné a zdravé plody.

Leave a Response