Blog

Slováci platí za vodu zbytečně mnoho. Stačí udělat trik při splachování

1.1kviews

Největší množství vody v domácnostech bezpochyby spotřebují toalety. Tvoří až 30 % celkové spotřeby. Nové splachovače již umožňují zvolit si, zda chcete splachovat toaletu větším nebo menším množstvím vody. Ty starší však tuto možnost nenabízejí a mohou vypustit až 12 litrů vody na jedno spláchnutí. To může být až o 7 litrů více, než je potřeba.

Pokud sečtete, kolikrát denně spláchnete, a vynásobíte to počtem členů vaší domácnosti, možná budete sami překvapeni, jaké množství to bude. Je to plýtvání nejen vzácným zdrojem, ale také vašimi penězi. Pokud však chcete začít šetřit vodou, nemusíte hned bourat svůj záchod a kupovat nový.

Nahraďte ji pískem

Naplňte plastovou láhev pískem a umístěte ji do splachovací nádržky tak, aby neblokovala splachování. Tento jednoduchý způsob ušetří při každém spláchnutí nejméně 1 litr vody. Vložená PET láhev zabere místo, které by jinak bylo zaplněno vodou. Měsíčně tak ušetříte několik hektolitrů vody. Vyvarujte se však vkládání předmětů, jako jsou například cihly. Ty by se mohly časem rozpustit a ucpat odtok.

Dbejte na to, aby z vaší toalety zbytečně neunikala voda. Pokud si nejste jisti, dejte do splachovací nádržky potravinářské barvivo. Po půl hodině zkontrolujte mísu, a pokud je voda obarvená, máte jasno.

Nesplachujte do záchodu žádné odpadky. K tomu slouží odpadkový koš a za odpadky už platíte. Tak proč platit ještě víc za zvýšenou spotřebu vody.

Jak jinak šetřit vodou

Při čištění zubů nebo holení nenechávejte téct vodu. V horkých letních měsících uchovávejte pitnou vodu v lednici, abyste ji ochladili a nenechávali ji zbytečně téct. Používejte myčku nádobí; spotřebuje méně vody než ruční mytí. Pokud používáte sušičku, můžete vodu, která se z ní odpařuje, použít například na mytí podlahy, košů nebo zásobníků na kočičí stelivo. Nainstalujte energeticky úsporné sprchové hlavice. Mohou ušetřit až 5 litrů vody za minutu.

Nedostatek vody je v našich zeměpisných šířkách stále častější. Měli bychom se proto naučit vodou neplýtvat. I malé množství zbytečně spláchnuté vody se častým opakováním násobí a představuje velkou spotřebu. Šetřit vodou není těžké, chce to jen trochu odhodlání a neutuchajícího úsilí.

Leave a Response