Zahrada

Po rajčatech můžete na záhony vysadit následující rostliny. Bude se jim dařit

9.6kviews

Pěstování domácí zeleninové a ovocné zahrady není složitá činnost, ale abyste se mohli těšit z vynikající úrody, je třeba mít na paměti několik pravidel. Jedno z nich, tzv. střídání, vám říká, co na záhon s rajčaty sázet a co ne.

Pokud máte byť jen malý záhonek zeleninová a ovocná zahrada, je vhodné ji optimálně využívat s ohledem na střídání ročních období a období sklizně. Mnoho lidí má ve svých zelených oázách záhony s rajčaty. Po skončení sezóny těchto chutných a zdravých plodů je velmi dobré vysadit místo nich jiné dary přírody.

Co nesázet na záhon s rajčaty

Pokud chcete použít rajče je důležité si uvědomit, co by na takovém záhonu nemělo být. Stručně řečeno, je důležité nedávat na záhon s rajčaty příliš mnoho věcí. by neměly být zasazeny rostliny ze stejné botanické čeledi, protože jsou nejvíce náchylné ke stejným chorobám.

Různé druhy patogenů mohou přezimovat v půdě, což zvyšuje riziko napadení příbuzných rostlin, které se objeví na stejném místě. Z tohoto důvodu bychom neměli rajčatové záhony neměly by se vysazovat mimo jiné brambory, papriky a lilky..

Co vysadit místo rajčat

Odborníci se domnívají, že místo rajčat by se měla vysazovat zelenina, která má relativně nízké nároky na živiny v půdě. Rajčata konkrétně hojně odebírají z půdy mikroživiny, a činí ji tak sterilní.

Zelenina, které se po rajčatech daří i v méně úrodné půdě, je např. bob, fazole a hrách. Cibule, kopr, špenát, kedlubny, ředkvičky, salát a bylinky, které nevyžadují úrodnou půdu, by se měly dobře vyvíjet i v chudé půdě půda.

Při výběru zeleniny, která nahradí rajčata, bychom měli zvážit také zakořenění. Vyhněte se vysazování zeleniny, které zapouští kořeny do stejné hloubky jako rajčata..

Zakrslá rajčata mají relativně mělký kořenový systém, takže zelenina s hlubším kořenovým systémem, jako např. kořenová petržel, mrkev a mimo jiné výše uvedené fazole.

Na druhé straně kořeny rajčat s vysokým vzrůstem pronikají hlouběji do půdy, proto se vyplatí na takový záhon vysadit mělce kořenící zeleninu, např. česnek.

Leave a Response