Zahrada

Jak získat novou várku zeleniny 11 dní po nákupu salátu v obchodě

76views

 

Tento způsob je pohodlný a úsporný.

Nákup salátu v květináčích

V supermarketech se často prodává salátová zelenina v nádobách, ve kterých byla vypěstována. Takový květináč lze použít k přesazení zeleně.

Dříve jsme vám řekli, jak zasadit ředkvičky v srpnu, abyste měli úrodu na podzim a v zimě.

Chcete-li dosáhnout dobrých výsledků, vyberte si exempláře s dobře vyvinutým kořenovým systémem. Kořeny takového salátu jsou dobře viditelné skrz otvory a často oplétají dno a stěny nádoby. Čím zdravější je kořenový systém, tím silnější bude rostlina.

Jídlo

Velké postranní listy salátu se odříznou a konzumují, středová růžice zůstává neporušená. Z ní se vyvinou nové listy. Aby nedošlo k poškození růžice, opatrně roztrhněte zelenou hmotu, najděte střed a teprve poté odstraňte boční listy. Pokud se listy odřezávají postupně během několika dnů, lze zbylý keřík uložit do chladničky zabalený do polyethylenu, aby nevyschl. Sledujte stav vnitřních listů, abyste zabránili jejich zvadnutí. Rostlinu lze v chladničce skladovat 2-3 dny.

Opětovné pěstování zeleně

Po odříznutí listů se půda v květináči vydatně navlhčí. Po 12 hodinách se rostlina přihnojí roztokem dusičnanu amonného (0,5 lžičky na 2,5 litru vody). Dusík podporuje rozvoj zelené hmoty. Zalévání hnojivem se suchým substrátem není dovoleno – mohlo by dojít k poškození kořenů. Nepřekračujte také dávku hnojiva, protože to může vést k hromadění dusíku v listech a snížení jejich výživné hodnoty. Salát je světlomilná rostlina, proto by měl být květináč umístěn na dobře osvětleném místě. V chladném období to může být jižní okenní parapet. Nedostatek světla vede k tomu, že se rostlina protáhne a listy se stanou dlouhými a zakřivenými. Aby se snížilo odpařování, lze mladý keř s malými listy přikrýt sáčkem nebo plastovou lahví s ustřiženým hrdlem, čímž se vytvoří miniskleník. Když zelená hmota vyroste, kryt se odstraní.

Péče o rostliny

Salát nesnáší průvan. Při dalším pěstování dbejte na to, aby se listy nedostaly do kontaktu se studenými okenními tabulemi. Větrání po zalévání může vést k podchlazení a hnilobě kořenů. Lepších výsledků dosáhnete přesazením keříku do květináče se zeminou. Aby nedošlo k poškození jemných kořenů, které opletly nádobu, je salát umístěn do země spolu s ní. Volné kořeny budou přijímat živiny z půdy.

 

Leave a Response