Zahrada

Cukety plodí až do mrazů: tajemství je ve správném hnojení.

2.8kviews

 

Cukety mohou plodit velmi dlouho, pokud jim trochu pomůžete. Prozradíme vám, jaké hnojivo je třeba použít, abyste získali dobrou úrodu.

Cuketa je jednou z nejoblíbenějších a nenáročných druhů zeleniny. Chcete se těšit z úrody z vlastního záhonu co nejdéle? Stačí včas připravit správné hnojivo, které prodlouží dobu plodnosti cuket. Zde je návod, jak to správně udělat.

Co je třeba udělat, abyste prodloužili plodnost cukety

Pro prodloužení plodnosti cukety je velmi důležitá správná zálivka. V srpnu by se cukety měly zalévat každý druhý den, v horku pak každý den. Pod každý keř by měl být přinesen kbelík s vodou.

Dbejte také na to, aby si rostliny navzájem nepřekážely. V případě husté výsadby ji prořeďte a odstraňte všechny velké listy, které by mohly bránit tvorbě nových plodů.

Hnojiva pro prodloužení plodnosti cuket

V srpnu potřebují cukety draslík, fosfor, vápník, jód a bór. Existují dvě účinná hnojiva, která se aplikují na začátku a na konci měsíce:

  • na začátku srpna se vyplatí připravit hnojivo z kejdy v koncentraci s vodou 1:10 nebo roztok z fermentované trávy (sud naplníme ze 2/3 posečenou trávou, zalijeme vodou, přikryjeme víkem a necháme týden na slunci kvasit) v koncentraci 1:3. Na začátku srpna je vhodné hnojivo z kejdy v koncentraci 1:10.
  • na konci měsíce proveďte druhé krmení – připravte roztok dřevěného popela: Pro každý keř použijte 1 polévkovou lžíci popela zředěnou v 1 litru vody. Můžete také použít roztok kyseliny borité: 10 g kyseliny borité zřeďte v 1 kbelíku vody a roztok nalijte na záhony. Roztok kyseliny borité můžete použít po popelu až po týdnu.

Leave a Response