Zahrada

Listy okurky žloutnou? Co byste měli okamžitě udělat

14.8kviews

Pokud listy okurky vadnou nebo žloutnou, není to dobré znamení. Každý, kdo takový list spatří, by měl okamžitě jednat, aby zachránil úrodu okurek.

Je to noční můra každého amatérského zahrádkáře: zahrada je osázená, tráva je krásně zelená a zeleninovému záhonu se daří. Ale co to je? Rostliny okurek mají žluté listy! Co to pro rostlinu znamená, odkud se žluté listy berou a co s tím nejlépe dělat.

Proč listy okurek žloutnou?

Opravdu nechcete mít žluté listy na žádné rostlině. Zejména u okurek jsou však známkou špatného zdravotního stavu. Proto je důležité rychle zjistit příčinu žlutých listů na plodové zelenině, jakmile je objevíte. Žloutnutí rostlin okurek mohou způsobit houbové choroby, jako je fusariové vadnutí nebo plíseň.

V popředí zájmu jsou také škůdci, jako jsou mšice, roztoči a blanokřídlí. Okurky také potřebují správné teploty a světlo, aby hojně rostly a poskytovaly bohatou úrodu. Proto je také dobré vědět, kam rostlinu okurky na balkoně umístit. Pokud tomu tak není, může to u rostliny vyvolat stres a vést ke žloutnutí listů.

Co chybí okurce, když její listy žloutnou?

Další příčinou žloutnutí listů okurky je nedostatek živin. K tomu může dojít, pokud není okurka dostatečně hnojena. Ovocná zelenina je totiž náročná na výživu, a proto potřebuje hodně živin, jako je draslík, dusík nebo železo. Bez nich není rostlina dostatečně zásobena a to se projeví i na úrodě.

To je jen několik z mnoha důvodů žlutých listů na rostlinách okurek, ale existuje ještě jeden velmi důležitý důvod. Ke zdraví okurky velkou měrou přispívá správná zálivka. Pokud je rostlině dopřáno příliš málo nebo dokonce příliš mnoho vody, může to mít vliv na kořeny a vést k přemokření. Pokud k tomu dojde, okurka si bude stěžovat žlutými listy.

Mohlo by vás také zajímat

Měli byste z okurek odstraňovat žluté listy?

Žluté listy na rostlině okurky jsou samozřejmě nevzhledné a rádi byste je okamžitě odstranili. Nemá však smysl postižený list jen tak naslepo uchopit a odtrhnout nebo odříznout. Každý, kdo na své okurce objeví žlutý list, by se měl nejprve zhluboka nadechnout a začít analyzovat chyby.

Je důležité zjistit, odkud žluté listy pocházejí. Je půda okurky příliš suchá? Jsou na rostlině škůdci? Pohnojil jsem ji dostatečně, nebo je rostlina okurky dokonce nemocná? To je obzvláště důležité, protože pokud nevyřešíte základní problém, který žluté listy způsobuje, budou rostliny okurky nadále nemocné nebo poškozené.

Jak mohu zachránit rostliny okurek?

Pokud včas rozpoznáte žluté listy na rostlině okurky a rychle diagnostikujete příčinu, můžete provést několik opatření, která pomohou plodové zelenině zotavit se a vytvořit svěží zelené listy a plody. Nejjednodušší je pravděpodobně odstranit nedostatek živin vhodným hnojivem nebo domácím přípravkem. Obzvláště snadné je také správné zalévání okurek.

I když na svých okurkách objevíte choroby nebo škůdce, nemusíte zoufat. V obchodech je k dispozici spousta pesticidů a fungicidů. Proti škůdcům, jako jsou například slimáci, jsou účinné i některé domácí prostředky. Účinné je také správné umístění rostliny okurky. Pokud jsou na zahradě, může být užitečné použití stínicí sítě nebo jiného krytu. (rah)

Leave a Response