Zahrada

Do Evropy dorazil nový druh agresivního sršně. Objevuje se i na Slovensku?

246views

Sršně, bez ohledu na jejich druh, vzbuzují obdiv mnoha zahrádkářů a milovníků přírody. Víte však, který z nich je nejnebezpečnější?

Odborníci bijí na poplach, že se v Polsku objevil nový druh sršně. Nově příchozí z Asie podněcují fantazii mnoha lidí. Není divu – jejich velikost je impozantní.

Nový druh sršně na Slovensku

Asijské sršně jsou na Slovensku ještě obávanější než jejich polské protějšky. Královny mohou dosahovat délky až 7 cm a tento druh je považován za velmi agresivní.

V Evropě byly sršně asijské objeveny v roce 2004 ve Francii. Pravděpodobně se tam dostaly v zásilkách z Číny. Od té doby se tento druh velmi rozšířil.

Odhaduje se, že areál výskytu sršně asijské se s každým přesunem rozšiřuje o 100 km. Již v roce 2021 byli zjištěni v západním Německu a nyní jsou stále častěji slyšet i v Polsku.

Jak vypadá sršeň asijská?

Standardní sršeň asijská dorůstá velikosti 30 mm (královny mohou být větší). Poznáte ji podle tmavě hnědé přední části těla. Břicho je tmavě hnědé se žlutými pruhy a hřbet se zbarvuje do černohnědého odstínu.

Rozhodně více než vzhledu bychom však měli věnovat pozornost nebezpečí, které výše uvedený hmyz představuje. Žihadlo asijského sršně je bolestivé, a to mnohem více než žihadlo vosy. Je to způsobeno acetylcholinem obsaženým v jedu, který zesiluje bolest.

Je sršeň asijská pro člověka nebezpečná?

Pokud nejste na sršní jed alergičtí, nemusíte se ničeho obávat. Bohužel tento hmyz představuje vážnou hrozbu pro vosy. Jedno sršní hnízdo může za rok zabít až 20 000 včel. Proto včelaři dělají, co mohou, aby se před tímto škůdcem ochránili.

Na ochranu před asijskými sršni je třeba pravidelně odstraňovat jejich hnízda. Takový úkol by však měl být svěřen odborníkům. Tento hmyz bude své hnízdo zuřivě bránit, což jen zvyšuje riziko pokousání.

Leave a Response