Zahrada

Prádlo je cítit potem – tento domácí lék okamžitě pomáhá

12.7kviews

 

 

Je nepříjemné, když vám z pračky vyjede oblečení nepříjemně páchnoucí potem. Naštěstí existuje jednoduchý domácí prostředek, který proti tomuto zápachu bojuje.

Pokud chcete, aby vaše oblečení po vyprání obzvlášť příjemně vonělo, je dobré používat silně parfémované prací prostředky. O to nepříjemnější je, když je oblečení po vyprání stále stejně silně cítit potem jako předtím. Než však pračku nastartujete podruhé, stojí za to vyzkoušet jednoduchý domácí prostředek.

Proč vyprané prádlo stále páchne potem?

Za přetrvávající zápach potu mohou bakterie mléčného kvašení, které se na oblečení drží i přes praní. Často se stává, že oděvy bezprostředně po vyprání ještě neutrálně voní, ale při žehlení nebo nošení pak náhle získají silný zápach. Je to proto, že pachové molekuly bakterií se aktivují až teplem.

Pokud chcete zničit všechny bakterie, musíte oblečení prát při teplotě alespoň 90 stupňů, ale ne každá tkanina to snese. Jako alternativní opatření je užitečné jednou za měsíc pustit pračku naprázdno při teplotě 90 stupňů, aby se v ní zničily všechny bakterie. Abyste zabránili zápachu potu, je také užitečné nenosit oblečení příliš dlouho po sobě a především měnit ložní prádlo ve správných intervalech.

Jak se zbavit zápachu potu z prádla?

Abyste se vyhnuli zbytečné spotřebě vody a elektřiny, můžete zapáchající oblečení zbavit zápachu, aniž byste ho museli znovu prát. Jednou z metod je zmrazení oblečení. Stačí je vložit do plastového sáčku a ten vložit na několik hodin, nejlépe přes noc, do mrazničky. Ledový chlad zničí bakterie, takže oblečení je poté bez zápachu.

V létě je také dobré sušit prádlo venku na slunci, což automaticky působí proti zápachu. UV paprsky mají totiž stejnou funkci jako chlad a pomáhají ničit bakterie zodpovědné za zápach potu. Lehký vánek ve vzduchu pak nejen odstraní zápach z oblečení, ale také mu dodá příjemnou vůni slunce a čerstvého vzduchu.

Jaký domácí prostředek na zápach potu na oblečení?

Pokud je zápach obzvlášť silný, je přírodním prostředkem proti zápachu lehký domácí ocet. Stačí smíchat teplou vodu a ocet v poměru jedna ku čtyřem ve velké nádobě a namočit do ní postižené textilie. Pro dosažení dokonalých výsledků nechte oblečení v octové směsi alespoň hodinu, nejlépe však přes noc.

Mohlo by vás také zajímat

Pokud není zápachem potu zasažen celý oděv, ale pouze jednotlivé oblasti, můžete směs jednoduše nalít do lahvičky s rozprašovačem. Díky tomu můžete postříkat konkrétní místa, například v podpaží, a poté je vložit do pračky nebo vyprat ve vodě.

Jaký prací prostředek na silný zápach potu?

Nejlepším pracím prostředkem pro odstranění zápachu i nečistot z oblečení je prací prostředek pro silné prádlo. Důležité je, aby prací prostředek obsahoval bělící látky, což platí pouze pro prášky a tablety. Pokud použijete správný prací prostředek, stačí prádlo prát také jen na 30 nebo 40 stupňů.

U pracích prostředků obsahujících bělicí látky je však třeba dbát zvýšené opatrnosti, protože ne všechny tkaniny bělidla dobře snášejí. Zvláštní pozornost je třeba věnovat světlým barvám, protože ty mohou časem vyblednout. Obecně je důležité řídit se pokyny a pracími symboly na štítku oděvu, protože ty udávají, zda tkanina vybledne, či nikoli. Pokud je trojúhelník na štítku průhledný, existuje riziko, že tkanina vybledne kvůli látkám v pracím prostředku. (bs)

Leave a Response