Zahrada

Odhánění slimáků – oblíbené koření je nejlepším domácím lékem

53.9kviews
Slimáci a hlemýždi mohou na zahradě napáchat mnoho škod. © Rolf Poss/IMAGO

Rostliny na zahradě se mohou stát obětí slimáků. Existuje zasvěcený tip, jak tyto nenasytné měkkýše účinně udržet na uzdě.

V krásně upravené bylinkové a zeleninové zahradě nebo dokonce na květinovém záhonu se může nákaza plžů rychle stát rostlinám osudnou. Proto byste měli mít měkkýše vždy na očích. Pokud je na zahradě skutečně zamoření slimáky, je příliš časově náročné tyto malé tvory ručně přemisťovat. Naštěstí existuje tajná zbraň proti slimákům.

Jaká je nejlepší ochrana proti slimákům?

Slimáci a hlemýždi mohou přivádět majitele zahrad k zoufalství, zejména ve vlhkém létě. Rádi se živí vysazenou zelení a hodují na ní. Existuje spousta metod, které mají proti měkkýšům pomoci, od speciálně zakoupených pastí a kroužků na slimáky až po domácí prostředky. Některé jsou šetrné k životnímu prostředí i zvířatům, jiné nikoli. Slimáci nejsou jedinými otravnými škůdci na zahradě, vypořádat se lze i s hmyzem.

Podle německého svazu pro ochranu přírody a biodiverzity (NABU) je nejlepší vytvořit zahradu, která je blízká přírodě, a tím také založit přirozené predátory pro plže. Přirozená ochranná bariéra z rostlin, které slimáci nemají rádi – jako je heřmánek nebo saturejka – kolem záhonu také malé živočichy odradí. Velmi účinné, i když drahé, jsou také ploty proti slimákům.

Jaké domácí prostředky pomáhají proti slimákům?

Samozřejmě, že ne vždy chcete na záhon hned vysazovat jiné rostliny nebo kupovat drahý ohradník proti slimákům. Proto existuje také několik domácích prostředků, které slimáky a plže zaženou nebo udrží na uzdě. Nejoblíbenější je pravděpodobně pivní past. Ta spočívá v tom, že se do nádoby dá trochu piva a umístí se na zahradu. Pach piva pak přiláká slimáky. Tato metoda je však krutá, protože slimáci se v pivu často utopí. Dalšími domácími prostředky jsou:

  • Dřevěný popel
  • Káva
  • Sůl
  • Pivo
  • Krmivo pro kočky a otruby
  • Skořice
  • Vaječné skořápky
  • Ovesné vločky
  • Litter a vápno

Ovesné vločky jsou velmi užitečné při hubení slimáků. Odlákají pozornost měkkýšů a ti neumírají, protože mohou vločky sníst. Pivní past, jedlá soda a sůl a také kávová sedlina jsou domácí prostředky, které slimáky brutálním způsobem hubí. Tyto domácí prostředky jsou proto v cíleném boji proti slimákům zakázány. Jedlý prášek způsobuje nadýmání slimáků, sůl je vysušuje a káva je pro ně neurotoxin.

Mohlo by vás také zajímat

Proč vaječné skořápky pomáhají proti slimákům?

Slimáci velmi neradi lezou po drsném povrchu, proto se vyplatí rozsypat piliny. Vytvoří na půdě povrch, který není lezoucím živočichům příjemný a nutí je rychle se vzdálit. Pokud je navíc posypete vápnem, spálíte měkkýšům chodidla a zraníte je. Proto se doporučuje posypat pouze pilinami.

Samotné vápno k simulaci drsného povrchu nestačí. Hrubě rozdrcené vaječné skořápky také vytvářejí drsný povrch, po kterém plži neradi chodí. Vaječné skořápky jsou také ekologickou a pro zvířata šetrnou bariérou, která se časem rozkládá a obohacuje půdu.

Co je skutečnou tajnou zbraní proti slimákům?

Tajnou zbraň proti slimákům možná opravdu nemáte na mysli. Zdá se být spíše nenápadná a přidává se vždy jen do rýžového nákypu, krupicové kaše nebo vánočního cukroví. Zřídkakdy si najde cestu do některých teplých pokrmů. Touto tajnou zbraní skutečně je: skořice. wa.de informuje o tom, jaké další jednoduché domácí prostředky mohou pomoci proti napadení slimáky na zahradě.

Kroužek skořice kolem rostlin navíc vytvoří suchý a drsný povrch, kterým slimáci a plži neproniknou. Navíc měkkýši nemají rádi skořicovou příchuť koření a drží se od něj dál. Totéž platí i pro další koření, jako je pepř, chilli nebo kari. Další doplňující bod: na rozdíl od chemických repelentů nebo jiných prostředků pro domácnost je koření šetrné k životnímu prostředí a zvířatům. (rah)

Leave a Response