Zahrada

Není to krysa. Když ji uvidíte, okamžitě jednejte

7.3kviews

Objevily se na vaší zahradě malé ploché kopečky a rostliny viditelně uhynuly? To je známka toho, že se v ní objevila housenka. Jak se jí zbavit? Naučte se snadný způsob.

Vzhledově připomíná něco mezi velkým křečkem a krysou. Živí se kořeny, větvičkami, pupeny a plody rostlin. Vede noční způsob života, proto je obtížné ho spatřit.

Žije z podzemních chodeb, při jejich budování vytváří malé ploché kopečky. O jakého škůdce se jedná? O housenky. Jak se jí zbavit na zahradě? Naučte se snadný způsob.

Jak rozpoznat grub?

Hlístice je savec z čeledi křečkovitých. Vyskytuje se po celém světě v počtu přibližně. 200 různých druhů housenky. Pouze 9 z nich žije v Polsku. Dosahuje od 13 na 25 cm délka. Žije v podzemních tunelech, které si vyhloubil. Vytváří přitom malé ploché kopečky.

Vede noční způsob života. Přes den se ukrývá v zemi, zatímco po setmění z nich vychází za potravou. Živí se hlízami, oddenky, plody a pupeny rostlin. Při hloubení tunelů často poškozuje kořeny, což negativně ovlivňuje stav rostlin. Není divu, že je považován za škůdce.

Nezapomeňte však, že je velmi důležitou součástí ekosystému a je pod částečnou druhovou ochranou. To znamená, že nesmí být nijak poškozován nebo také zabít.

Položte u tunelu. Zbavíte se tak housenek

Lýkožrout představuje vážnou hrozbu pro zahradní rostliny. Pokud jste si jisti, že se na vaší zahradě objevila, musíte co nejdříve jednat. Jak se housenky zbavit humánním způsobem? Speciální stránky trubice a pasti na klíšťata. Koupíte je ve většině zahradnických obchodů nebo na internetu.

Past je zcela bezpečná a housenkám neublíží. Stačí ji umístit vedle kopečku a dát do ní návnadu, například kousek mrkve. Luskouni, zlákáni vůní, do ní jistě vstoupí. Pak se západka zacvakne na své místo. Ulovené zvíře by mělo být vypustit na louce nebo na poli.

Pokud nechcete používat pasti, investujte do bylinek. housenky jsou velmi citlivé na pachy. Nesnášejí vůni Máta. Vysaďte ji po zahradě a tucet listů naházejte do kopečků. Když je škůdce ucítí, v panice uteče.

Leave a Response