Blog

Tyto rostliny a stromy můžete prořezávat v srpnu (a tyto obzvláště ne)

30.9kviews

 

Letní měsíce jsou sice z hlediska prořezávání klidnější, ale stále je třeba něco udělat. Dokonce i v srpnu. Pro lepší úrodu v příštím roce, více květů nebo zdravější rostlinu. Uvádíme, co můžete v srpnu prořezávat a které rostliny či stromy je lepší nechat být.

Prořezávání v létě je vlastně ještě lepší než prořezávání v zimě, protože rostliny jsou nyní plně vyzrálé a v plné síle. Rostliny tak lépe snášejí rány po řezu a rychleji se zotavují. Kromě toho mají bakterie a houby v létě menší šanci než v zimě.

Než začnete s prořezáváním:

Přesto existuje několik zajímavých bodů, pokud jde o letní prořezávání. Doporučuje se např. nikdy neprovádět prořezávání na plném slunci. Nejen proto, že je to mnohem náročnější pro vás, ale ani vašim rostlinám se to nelíbí. Vlhkost uvolněná z řezných ran se na prudkém slunci velmi rychle odpařuje a rychle způsobuje hnědé okraje nebo hnědé listy. Vyjde při prořezávání náhle slunce? Pak je nejlepší rostlinu dodatečně zalít. Kromě toho je také důležité, abyste nůžky ostré a čisté je. Ostré nůžky totiž zajišťují správné hojení rány a udržováním čistoty nástrojů zabraňujete šíření případných chorob.

1. Odstraňování odkvetlých květů = podpora kvetení

U rostlin, které stále pěkně kvetou, je vždy dobré okamžitě odstranit odkvetlé květy. Tím rostlinu stimulujete k další tvorbě nových květů. Tak se budete z kvetoucí rostliny těšit mnohem déle.

2. Časně kvetoucí trvalky pro malý přídavek

Trvalky, které kvetly letos na jaře brzy, například pelargonie, alchemilka měkká (Alchemilla mollis) a skřivan (Delphinium), už pravděpodobně odkvetly. Přesto je však může srpnový řez přimět k opětovnému rozkvětu. Sice v menší míře, ale i tak to bude pěkný přídavek!

3. Odřízněte ulomené stonky a poškození

Odřízněte nebo odstřihněte uříznuté stonky nebo poškození způsobené škůdci nebo chorobami. Provedete to tak, že seříznete pod poškozením až nad zdravý stonek nebo pupen.

4. Odřezávání nových výhonů ovocných stromů

Nové výhony ovocných stromů jsou měkčí a náchylnější k chorobám a škůdcům. A to přece nechcete! V srpnu je proto lepší je odříznout. Odstraníte tím zdroj potravy a koruna se otevře, a tím se zpřístupní více vzduchu a světla, což umožní lepší dozrávání plodů.

5. Prořezávejte keře bobulovin, malin a ostružin.

Keře bobulovin, malin a ostružin lze prořezávat i v srpnu nebo v září, ale to na nich ještě mohou být zralé plody. Větve se zralými plody můžete snadno prořezat a sklidit zároveň, a to tak, že je seříznete až k základu.

Důležité je nezapomenout na prořezávání koncem léta, jinak bude keř příští rok velký nepořádek, což se projeví i na úrodě. Všechny větve, na kterých byly plody, můžete prořezat až k zemi. Jak to udělat krok za krokem si můžete přečíst v článku zde.

6. Stříhání cesmíny a topiárních keřů

Nové přírůstky zastřihněte podélným řezem dvou až tří listů.

7. Zkracujte stálezelené keře

Není to nutnost, ale je to fajn, pokud chcete, aby vaše stálezelené keře – například kardinálský klobouk, chlebovník a sněženka – byly úhledné a ne příliš velké. Nové přírůstky můžete zkrátit zhruba na polovinu.

8. Prořezávání vavřínu

Srpen je také měsícem, kdy můžete prořezat vavřín a vrátit mu tvar. Nejenže tak bude opět vypadat úhledně, ale také odlehčíte jeho kmen. Postupujete přitom stejně jako u výše popsaných cesmín a topinamburů.

9. Dvakrát ročně prořezávejte cesmínu

Pokud cesmínu nezastřihnete, keř se enormně rozroste do šířky a zanedbá svůj tvar. Nejlepší je prořezávat cesmínu dvakrát ročně: na jaře a v létě, například v srpnu.

10. Vistárie

Chcete si příští léto opět užívat plné trsy vistárie? Pak je rozumné rostlinu prořezat ne jednou, ale dvakrát. Nejlépe v lednu/únoru a pak znovu v červenci/srpnu. Přečtěte si, jak to udělat první zimu a léto a v následujících sezónách. zde ..

NEprořezávejte v srpnu

S nůžkami na stříhání se příliš neohánějte a následující rostliny nechte tento měsíc na pokoji. Tyto rostliny se totiž nyní připravují na kvetení na podzim, v zimě nebo na jaře příštího roku. Můžete tedy ostříhat nové, bujné odnože např. na jaře kvetoucí keře je lepší nechat na pokoji. Ty se budou rozvíjet a kvést i v dalších letech. Také buďte opatrní s Sarcococca (fleshberry nebo sladký zimostráz). Kvůli velkému množství listů to možná není vidět, ale keř nyní vytváří podél stonků květní pupeny. Nezapomeňte tedy tyto stonky nechat na pokoji, jinak příští zimu přijdete o krásné, dlouho kvetoucí a voňavé zimní květy. A konečně, můžete růže jejichž šípky mají dekorativní hodnotu – například keřová růže Rosa moyessii ‚Geranium‘ a růže vrásčitá (Rosa rugosa) – raději zatím nehlavičkujte.

Fotografie

Tyto rostliny a stromy můžete prořezávat v srpnu (a tyto obzvláště ne)

Leave a Response