Blog

Proč větrat navzdory horku – důvod je hned jasný

4.4kviews

Venku je dusno a byt uvnitř se pomalu mění v saunu. Je opravdu překvapivé, jak můžete i v letních vedrech správně větrat.

Když teploty stoupají a slunce nemilosrdně praží, větrání vašeho domova se stává uměním, které ne každý zvládne. Na první pohled se zdá logické nechat okna přes den zavřená. Ale překvapivě existují dobré důvody, proč byste měli doma větrat přes den, i když je horko. Zde jsou některé neočekávané výhody a jak to udělat správně.

Měli byste v létě zavírat okna?

Tradičně dům vyvětráte hned, jak vstanete, když je venku ještě chladno. Pak zatemníte okna, dokud večer nepřejde nejhorší vedro. Ale kdo vlastně vstává v 5 hodin ráno, než v létě vyjde slunce a venkovní teploty zase rychle stoupnou? A není v domě mnohem větší vlhkost než venku, když necháte otevřená okna při vaření nebo po sprchování?

„Weatherman“ a meteorolog Jörg Kachelmann vidí velký problém v zavření oken v létě. Kvalita vzduchu v interiéru se totiž může rychle zhoršit. Zavřená okna sice chrání před horkem, ale zároveň zabraňují výměně vydýchaného vzduchu za čerstvý. Oxid uhličitý a hromadění vlhkosti – .

Co je lepší v horkém počasí – okna otevřená nebo zavřená?

Plíseň miluje teplé a vlhké prostředí. Ve špatně větraných místnostech se zvyšuje vlhkost, zejména z každodenních činností, jako je vaření nebo sprchování. Otevření okna pro rychlé větrání i během dne pomáhá snižovat přebytečnou vlhkost a minimalizuje riziko růstu plísní. A je to rozhodně lepší, než čekat až po západu slunce.

Čerstvý vzduch také zvyšuje koncentraci a produktivitu. V horkých dnech, kdy jsou okna celý den zavřená, může dusný vzduch způsobit únavu a bolesti hlavy. Rychlá výměna vzduchu každých pár hodin dokáže zázraky, když zvýší hladinu energie a udrží mysl ve střehu. To je důležité zejména pro ty, kteří pracují nebo studují z domova.

Jak správně větrat v horkém počasí?

Brzy ráno je stále ideální na provětrání domu, ale nemusíte se tím omezovat. Okna můžete otevřít i v poledne, když na dům fouká studený vánek nebo padá stín. Žaluzie lze nechat zpola stažené, aby se okna nezahřívala na slunci. Zjistěte zde.

Také by vás mohlo zajímat

Ventilátory a klimatizace ochlazují vzduch, ale nepodporují cirkulaci vzduchu jako otevřená okna. Dobrá cirkulace vzduchu zabraňuje hromadění teplého vzduchu v místnosti a vytváří příjemnější vnitřní klima. Kombinujte použití ventilátorů s občasným větráním, abyste maximalizovali výhody obou způsobů.

Přizpůsobte se svým vlastním potřebám

Kdo pracuje z domova, v poledne si uvaří teplé jídlo a dá si horkou sprchu, má evidentně úplně jiné požadavky než ten, kdo odchází z domu před východem slunce a vrací se až po večeři. Měli byste proto vždy otevřít okna, když si všimnete, že vzduch je dusný a dusný. Je však lepší vytvářet krátký vánek častěji, než nechat okna jednoduše pootevřená celý den.

Cílem je udržovat zdravé vnitřní klima. I při vysokých venkovních teplotách je občasná výměna vzduchu klíčová. Větrejte tedy navzdory horku strategicky a cíleně, abyste vytvořili zdravé, svěží a příjemné prostředí pro život. Chytrý plán větrání, přizpůsobený podmínkám dne a vašemu vlastnímu životnímu rytmu, zajišťuje pohodu i v těch nejteplejších letních měsících.

Leave a Response