Blog

Pomazánka místo soli. Hlemýždi uniknou každý

17.9kviews

Jedním z prostředků, které se používají v boji proti slimákům, je sůl. Ukazuje se, že tento jednoduchý způsob může být velmi škodlivý nejen pro půdu, ale i pro samotné rostliny. Čím sůl nahradit?

Slimáci jsou postrachem každého zahrádkáře. Na zahradách se objevují již brzy na jaře a opouštějí je v pozdním podzimu. Přestože v obchodech není nouze o přípravky proti slimákům, většina z nás dává přednost. přírodním metodám boje proti škůdcům. Většina z nich je založena na přírodních složkách, jako je křída nebo sůl.

Nejžravější druh plže. Postrach zahrádkářů

Polsko je domovem více než 140 druhů suchozemští plži. Většina z nich se živí zbytky organických látek, houbami, řasami a lišejníky a také rostlinami. Největší hrozbu pro plodiny představují slimáci, známí také jako plži bez ulity.

Potkáte je všude tam, kde je tma a vlhko. Nemají rádi sluneční svit a vysoké teploty. Vedou noční způsob života. Během dne Skrývají se ve vysoké trávě, a v noci vylézají ze svých úkrytů a hledají potravu.

Zahrada je pro ně skutečným rájem. Slimáci si oblíbili pěstovanou zeleninu, včetně zelí a salátu.. Živí se jak samotnými plody, tak i jejich listy, výhonky a kořeny. Pokud nejsou včas odstraněny, jsou schopny přivést rostlinu k úplné smrti.

Jak se zbavit slimáků?

Výskyt slimáků na zahradě není dobrou předzvěstí. Je nutné se jich co nejdříve zbavit. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. V zahradnických obchodech najdete přípravky určené k hubení slimáků. Jsou sice účinné, ale mohou vážně poškodit rostliny. Z tohoto důvodu často volíme přírodní prostředky proti slimákům, jako např. čedičová moučka, pivní past, vaječné skořápky nebo sůl.

Posledně jmenovaná metoda je stále populárnější. Spočívá v rozsypání kamenné soli kolem napadených rostlin. Při kontaktu se solí někteří slimáci uhynou, zatímco jiní se chrání tím, že produkují více hlenu. Při použití tohoto patentu je třeba mít na paměti, že nadbytek soli negativně ovlivňuje růst rostlin. Zhoršuje stav půdy a zbavuje ji cenných živin. V extrémních případech může vést ke vzniku strupovitosti, onemocnění způsobené bakteriemi rodu Streptomyces.

Lepším a účinnějším řešením je zmíněné vaječné skořápky. Stačí je vysušit na slunci, rozdrtit a rozházet kolem rostlin. Kůra ztíží slimákům pohyb, což je odradí od dalšího putování.

Leave a Response