Blog

Odvápnění vaší konvice – této chybě se za každou cenu vyvarujte!

3kviews

Tvrdost vody se velmi liší region od regionu. V oblastech s měkkou vodou nepotřebujete ze spotřebičů odstraňovat vodní kámen jen zřídka nebo vůbec. V oblastech s tvrdou vodou je třeba odvápňovat častěji. Je dobré znát ty správné!

Konvice na odstranění vodního kamene s domácími prostředky

Abyste zajistili, že konvice nespotřebuje více elektřiny, než je nutné, a vyvarujete se bílých vloček v čaji, může pomoci pár triků. Místo drahých speciálních odvápňovačů často stačí sáhnout do spíže, abyste našli dobrý domácí lék na vodní kámen:

  • Ocet nebo octová esence
  • Jedlá soda nebo prášek do pečiva
  • Cola nebo citron
  • Aspirin nebo čistič zubních protéz

Šumivé tablety, jako je aspirin nebo čistič zubních protéz, je nutné před zapnutím konvice rozpustit ve vodě, ale fungují velmi dobře. Pokud je už doma máte, jsou dobrou alternativou.

Jaký je nejlepší způsob odvápnění konvice?

V zásadě jakákoli kyselina rozpouští vodní kámen, pokud je dodržena správná doba a koncentrace. Jak cola, tak zbytky vody z okurek se dají znovu použít tímto způsobem, pokud máte trochu trpělivosti. Svaření octa s vodou v poměru 1:1 nebo dvě polévkové lžíce octové esence v konvici povede k velmi rychlým výsledkům.

Poté byste měli konvici jednou nebo dvakrát převařit normální vodou z kohoutku, abyste se zbavili štiplavého zápachu octa. Jinak se může ve spotřebiči zaseknout. Jemnější jablečný ocet bohužel není na odstranění vodního kamene příliš účinný, ale pro psy je všestranný.

Také by vás mohlo zajímat

Problém s kyselinou citronovou

Citron je kyselý a voní, což by z něj udělalo lákavý odvápňovač. Ale kyselina citronová reaguje s vodním kamenem při teplotách 40 stupňů a více za vzniku citrátu vápenatého, a ten je téměř nemožné odstranit. Pokud chcete z konvice odstranit vodní kámen citronem, můžete jím potřít boky a nechat šťávu několik hodin nasáknout, ale v žádném případě ji nevařte s vodou!

I při odstraňování vodního kamene jedlou sodou nebo práškem do pečiva je třeba si uvědomit: pokud nasypete malý balíček do plné konvice, silně bublající směs při zahřátí přeteče. Podle hesla „méně je více“ často stačí poloplná konvice a neměli byste překročit tříčtvrteční hranici.

Konvice odvápněte octem nebo kyselinou citronovou?

Kyselina citronová a ocet mají v domácnosti mnoho využití. Odvápnění konvice nakonec závisí na osobních preferencích: s kyselinou octovou přijímáte štiplavé výpary, zatímco kyselina citrónová trvá déle (viz výše). Svou roli hraje i materiál konvice; například guma je silněji napadána octem.

Ať už jde o octovou esenci, prášek do pečiva nebo kyselinu citronovou, můžete ze všech domácích prostředků získat více, pokud prodloužíte dobu působení. Nicméně pro odolný vodní kámen má v určitém okamžiku smysl použít profesionální odstraňovač vodního kamene.(jk)

Leave a Response