Blog

Bleskově vyčistěte toaletu – 9 domácích prostředků na odolnou špínu

1.9kviews

I při pravidelném čištění a dobrém drhnutí se zdá, že některé toalety přestávají fungovat. V průběhu let se v misce hromadí nevzhledné usazeniny a zabarvení. Existuje však několik domácích prostředků, které mohou pomoci bojovat s tímto poněkud nevzhledným jevem a porcelán znovu zářit čistě a bíle.

Jak vyčistím silně znečištěnou toaletu?

Chcete-li vyčistit velmi špinavou toaletu, musíte někdy provést důkladné drhnutí. Na vnitřní a vnější stranu misky je vhodné použít různé hadříky, kartáče a houbičky. Uvnitř misky lze použít starý zubní kartáček. Sedák a víko je třeba také pečlivě otřít samostatným hadříkem právě pro tato místa.

Po vyčištění by měly být všechny použité hadry vyprány při vysokých teplotách. Pokud chcete provést důkladný úklid, můžete také sejmout záchodové prkénko a víko povolením šroubů na vnější straně zadní části mísy – nezaměňujte s tlustými šrouby, které připevňují celý záchod ke zdi.

Co jsou to ty nepoddajné hnědé usazeniny na záchodě a jak se jich zbavím?

Záchod je ze své podstaty jedním ze špinavějších míst ve většině domácností. Rychle se zde hromadí bakterie a patogeny. Ale právě proto je důležité udržovat misku čistou a hygienickou. Postupem času se vytvoří pevná směs vodního kamene, vodního kamene a zbytků stolice, což se pozná podle tmavě hnědých skvrn v misce, často přímo na dně kolem odtoku.

Nejjednodušší způsob, jak tomu předejít, je pravidelné čištění. Někdy už je ale pozdě. Pokud ošetření toaletním čističem a kartáčem nestačí, existují některé domácí prostředky, které jsou jednoduché a účinné proti zabarvení.

Čištění toalety domácími prostředky: ocet a kyselina citronová

Prvními domácími prostředky, které se často doporučují k čištění toalety, jsou ocet a kyselina citronová. Jsou účinné proti vodnímu kameni v misce. Pro čištění octem jednoduše nalijte jeden nebo dva šálky octové esence přímo na znečištěná místa.

Také by vás mohlo zajímat

Poté zapracujte štětcem a nechte 30 minut působit. Poté jej očistěte kartáčkem a vodou a máte hotovo. Případně můžete použít kyselinu citronovou, která voní o něco příjemněji. Toho byste však měli dát tři až čtyři polévkové lžíce na špínu a nechat působit přes noc. Poté jej druhý den očistěte kartáčkem.

Co pomáhá proti nepoddajným močovým kamenům na záchodě?

Pokud na záchodě i po vyčištění delší dobu ulpívají nažloutlé až hnědé usazeniny, které nepříjemně zapáchají, jedná se pravděpodobně o vodní kámen. Ten vzniká při vzájemné reakci moči a vodního kamene ve vodě. Této reakci se nelze vyhnout.

Vodní kámen byste ale měli odstranit hned, jak si toho všimnete. Nejen, že usazeniny tvoří vynikající živnou půdu pro choroboplodné zárodky a viry, ale také požírají keramiku záchodové mísy. Na nepoddajný vodní kámen je účinný trik s octem a jedlou sodou. S těmito 9 domácími prostředky bude záchod zářivě čistý:

  • Ocet nebo octová esence
  • kyselina citronová
  • Prášek do pečiva
  • prášek na pečení
  • prací prášek
  • zubní pasta
  • Tablety do myčky nádobí
  • Čistič zubních protéz
  • Cola

Čištění toalety domácími prostředky: jedlá soda a prášek do pečiva

ale také všestranné v koupelně. To platí i pro čištění toalety. Zejména v kombinaci s octem dokáže prášek proti nečistotám na toaletě zázraky. Postupujte podle popisu v části o octu a do dvou šálků octové esence přidejte tři lžíce jedlé sody.

To se doporučuje pro nečistoty, které nedokáže odstranit ani čistá octová esence. Již po 15 minutách působení by mělo být možné odstranit i odolné inkrustace. Místo jedlé sody můžete použít i prášek do pečiva.

Jak docílím toho, aby moje toaleta byla znovu zářivě bílá? Domácí prostředky prací prášek

Prací prášek nejen rozzáří vaše prádlo, ale také udělá zázraky na toaletě. Prací prášek obsahuje povrchově aktivní látky, které rozpouštějí nečistoty, změkčovače vody, které působí proti vodnímu kameni, bělidlo, které nejen hygienicky čistí, ale také odstraňuje zabarvení, a enzymy, které dokážou rozpustit zbytky bílkovin a tuků.

Stačí půl šálku pracího prostředku. Asi po 15 minutách můžete chytit toaletní štětku. Ale pozor, prací prostředek tvoří ve vodě louh, který může při příliš vysoké koncentraci nebo příliš dlouhé době působení poškodit nejen životní prostředí, ale i potrubí. Ale…

Vyčistěte toaletu pomocí domácí tablety do myčky

A je tu další každodenní čisticí prostředek, který dokáže odstranit nevzhledné skvrny: tablety do myčky. Přísady jako fosfáty, enzymy, bělidla a povrchově aktivní látky čistí hygienicky podobně jako prací prášek a mísu zanechávají bělejší než dříve. Chcete-li to provést, rozpusťte tabletu v horké vodě a nalijte směs do toalety.

Po několika hodinách působení lze směs spláchnout do odpadu. Nečistoty by pak měly jít snadno odstranit záchodovou štětkou. Všechno to drhnutí si na záchodové štětce může pořádně vybrat svou daň. Existují ale i jiné způsoby, jak můžete ochránit spotřebič a případně i sebe.

Čištění toalety bez drhnutí: prostředky pro domácnost čistič zubních protéz a kola

Dokážete vyčistit záchod bez pracného drhnutí? Zřejmě ano. To má fungovat s domácím pomocníkem, který se obvykle používá na něco úplně jiného: čistič zubních protéz. Tím se také po půlhodině působení odstraní usazeniny vodního kamene. Tablet tedy funguje i na místech, která jsou jinak s toaletní štětkou těžko dostupná.

Dalším nečekaným zázračným lékem bude pravděpodobně cola. Oblíbený nealkoholický nápoj dokáže odstranit nečistoty bez drhnutí, stačí jej nechat 30 minut máčet. Na odolnější skvrny byste však měli použít některý z jiných domácích prostředků nebo dobrý čistič. (tlapka)

Leave a Response