Zahrada

Jak uchovat petržel, cibuli a kopr na zimu – bylinky zůstanou čerstvé a aromatické

242views

freepik.com

Červenec je ideální čas na čerstvé bylinky: kopr, zelenou cibuli, koriandr, petržel a další rostliny bohaté na vitamíny. Zelené rostliny rostou tak rychle, že s nimi někdy nestačíte držet krok – stačí je jen natrhat.

Často se však stává, že se přebytky jednoduše vyhodí. Mnozí dačičtí pěstitelé mají v tomto období tak bohatou úrodu, že nestihnou všechnu zeleninu sníst, dokonce ji přidávají do všech jídel. Listové saláty, petržel, cibule a kopr se začnou téměř okamžitě kazit.

Aby úrodu uchovaly, mnoho hospodyněk si zeleninu na zimu nasuší. Tím se sice zachovají vitamíny, ale takové přípravky zabírají hodně místa a vyžadují vhodné nádoby.

Existuje i jiný, kompaktnější způsob skladování zeleniny. Podle NEWS.ru je třeba rostliny nadrobno nakrájet, vložit do malých silikonových forem a do každé přihrádky přidat asi dvě lžíce vody.

Tyto přípravky by měly být zmrazeny po dobu 12 hodin, poté led se zelení vyjměte z formiček a přeneste do jakékoliv vhodné nádoby, například do plastového sáčku. Poté je vraťte zpět do mrazničky. Tento způsob je mnohem lepší než sušení, protože si zelenina zachovává svou čerstvost, píše edimdoma.ru.

Přečtěte si také:

Leave a Response