Zahrada

Zalévání česneku. Věnujte pozornost důležitému datu, pak musíte přestat zalévat

48views

Pravidelná zálivka česneku je důležitá především v počáteční fázi vývoje. Existuje však bod, kdy byste měli přestat česnek zalévat, aby správně dozrál. To umožní rostlině plně vytvořit šupiny, které chrání cibule. Máme ho ještě těsně před kopáním zalévat? Kdy je nejlepší čas na sklizeň česneku? Vysvětlujeme.

Závlaha hraje při pěstování česneku důležitou roli, protože jako u všech rostlin má přímý vliv na kvalitu a bohatost úrody. V v počátečních fázích růstu vyžaduje rostlina pravidelnou zálivku, aby správně zakořenila. Půda by měla být vlhká, ale ne mokrá. Jak rostlina roste, zálivku lze trochu omezit, ale stále je třeba dbát na to, aby byla půda mírně vlhká.

V období intenzivního růstu česnek jednou týdně zalévejte. Vždy však musíme pamatovat na přizpůsobení četnosti zálivky povětrnostním podmínkám, zejména v suchých obdobích. V chladnějších měsících je možné tuto péči omezit, protože pak se česnek dostává do klidového stavu.

Česnek je nejlepší zalévat přímo u kořene rostliny a vyhnout se smáčení listů. Můžeme také použít systémy kapkové závlahy, které dodávají vodu přímo ke kořenům, čímž se minimalizuje riziko ztráty vody a onemocnění. Česnek potřebuje přibližně 2,5 cm vody za týdenproto se vyplatí sledovat vlhkost půdy, aby nedošlo k jejímu vysychání nebo přemokření.

Při nedostatku vody mohou listy česneku žloutnout a vadnout, což znamená, že je nutné zvýšit zálivku. Bohužel nadměrná zálivka může přispět k hnilobě kořenů a rozvoji houbových chorob. Půda musí být dobře odvodněná, protože to zabrání stagnaci vody. Přidáním kompostu do něj můžeme zlepšit jeho strukturu a schopnost zadržovat vlhkost. Optimální pH pro česnek je 6,0-7,0.

Před vykopáním česnek zalijte

Asi dva týdny před sklizní zimního česneku začnou listy žloutnout, který signalizuje začátek procesu proudění mízy z vrcholu rostliny do cibulí. Díky tomu cibule zvětší svůj objem a velikost. Během tohoto období by měla být zálivka zcela zastavena, aby rostlina vytvořila šupiny, které chrání hlávky. Nadměrná voda může narušit slupku a způsobit vypadnutí hlaviček při kopání a ponechání některých lusků v zemi. Znamená to také, že česnek budeme moci skladovat mnohem kratší dobu.

Negativně na rostlinu působí i srážky před vyhrabáním česneku. protože způsobují, že šupiny zcela nepokryjí žárovky. Po vydlabání je nutné česnek nejprve usušit a použít. Chcete-li získat kvalitní česnek, který lze skladovat přes podzim a zimu, přestaňte jej zalévat alespoň dva týdny před plánovaným rytím. To zajistí, že česnek bude správně připraven k dlouhodobému skladování až do příští sklizně.

Kdy vykopat česnek?

Když česnek začne tvořit hroty šípů s květenstvími a nadzemními cibulkami, odlomte je, aby se vytvořily větší hlávky. V každé odrůdě je však dobré ponechat pár kousků. Když květenství dozrává, šupiny pokrývající anténní žárovky praskají A spodní listy rostliny žloutnou. To znamená, že je čas na sklizeň, i když některé listy jsou v té době ještě zelené.

Sklizeň je nejlepší provádět za suchého počasí, protože pak můžeme česnek rozložit na záhon, aby uschl. Není pak třeba jej příliš čistit. V listy ani stonky v této fázi neřežeme. Pokud byl česnek vykopán za deštivého počasí, měl by být okamžitě přemístěn pod střechu, například pod stan, do kůlny nebo do přístavku. Místo by mělo být suché, vzdušné a kryté, bez přímého slunečního záření.

Česnek rozprostřete v jedné vrstvě nebo jej zavěste dnem vzhůru. Když je horní část stonku včetně listů zcela suchá, odříznout ji A nechat 15centimetrový pahýl. Česnek lze skladovat při pokojové teplotě 15 až 18 °Cale nejlepší jsou nižší teploty 0 až 3 °C.

Leave a Response