Zahrada

Účinný odvar pro šneky. Smíchejte pár ingrediencí a už je neuvidíte

53views

Máte na zahradě šneky? Asi moc dobře víte, že bojovat s nimi není jednoduché. Tito škůdci se velmi rychle šíří a způsobují obrovské škody na naší úrodě. Pokud jste již vyzkoušeli vše a slimáci se stále vracejí, je nutné připravit přírodní odvar a nastříkat ho na napadené rostliny. Za chvíli zmizí z vaší zahrady a už je neuvidíte. Budete potřebovat pár ingrediencí a vodu.

Šneci a plži ničí zahradu

Slimáci a plži jsou noční můrou každého zahradníka. Dělí se na ty s ulitami a bez nich, ale ti poslední, takzvaní nazí šneci, jsou považováni za nejžravější. Škůdci se rychle šíří a napadají rostliny ve všech vývojových stádiích. Vyhlodávají dírky v listech nebo je úplně požírají, stejně jako požírá mladé výhonky, kořínky, cibule, hlízy a klíčící semena.

Šneci mají v oblibě především zeleninu, jako je kupř červená řepa, mrkev, ředkvičky, zelí, fazole, celer, čínské zelí, paprika, cuketa nebo salát. Z okrasných rostlin mají rádi funky, aksamitníky, lilie, narcisy, cínie, jiřiny a mohou poškodit i cibulky tulipánů. Navíc často sáhnou po ovoci, mezi které patří jahody, maliny, rybíz a angrešt.

Odkud se v zahradě berou šneci? Přicházejí k nám, když hledají potravu a úkryt. Rádi si vybírají stinná a vlhká místa, nejlépe porostlá hustým porostem. Když je jich moc, dokážou na zahradě napáchat zkázu. Vedou nejen k deformaci rostlin a ztrátě části úrody, ale mohou způsobit i úplné polehnutí nebo sežrat celou úrodu.

Kde hnízdí šneci?

Šnecikladou vajíčka na vlhká místa, obvykle do mulče, pod spadané listí, kameny nebo těsně pod povrch půdy. Jsou malé a vypadají jako malé bílé kuličky. V závislosti na druhu mohou šneci naklást několik až několik stovek vajec. Mláďata se líhnou přibližně po 3-4 týdnech a od prvních dnů se živí mladými rostlinami. Aby se zabránilo napadení slimáky, je dobré záhony čas od času odplevelit kopání – pokud již škůdci nakladli vajíčka, na slunci rychle uschnou. Kromě toho se vyplatí pravidelně kontrolovat, zda nejsou zahrabané pod mulčem nebo kameny.

Účinné pelety proti slimákům

Pokud se na vaší zahradě usadili slimáci, měl by začít boj proti nim co nejdříve, protože následky jejich konzumace mohou být hrozné. Existuje mnoho způsobů, jak se těchto nezvaných hostů zbavit, ale ne všechny jsou vysoce účinné. Zahrádkáři se často obracejí ke kávové sedlině, kterou sypou kolem rostlin, aby vytvořili ochrannou bariéru. Přestože obsahují kofein, který je pro slimáky ve velkých dávkách toxický, ne vždy tato metoda funguje. Mnohem lepší je připravit odvar na bázi kávy a nastříkat ji na postižené rostliny.

Do 300 ml teplé vody přidejte lžíci mleté ​​kávy a lžíci česnekového prášku, který svým aroma odpuzuje škůdce. Poté přidejte lžíci sušené máty (nebo pár lístků čerstvé máty). Směs se musí promíchat a nechat několik hodin stát. Poté přípravek přeceďte přes gázu nebo kávový filtr a postřikujte rostliny napadené slimáky. Takto mizí rychleji, než se objevily.

Leave a Response