Zahrada

Toto ovoce položte k rajčatům a krásně dozrají

78views

Když se rajčata na keřích začnou nesměle zelenat, zahradníci netrpělivě očekávají první sklizeň. Někdy se nemohou dočkat, až se chopí konve a hledají způsoby, jak urychlit zrání zeleniny. Co dělat, aby zelená rajčata dozrávala rychleji? Pomůže vám i triviální metoda.

Domácí, červené a chutné, jsou snem nejednoho zahradníka. Mohou však být vrtošivé a někdy způsobit problémy. Rajčata, které se na keřích již pomalu červenají, čekají na letošní první úrodu. Zatímco někteří zahrádkáři si jejich chuť už vychutnávají, jiní se na ještě zelenou zeleninu dívají s obavami. Tehdy má smysl pustit se do práce.

Proč rajčata na keřích nedozrávají? Zde je důvod

Voda, živiny a slunce – to jsou klíčové faktory úspěšného pěstování rajčat. K tomu je třeba přidat další aspekt, který je někdy vlastníky pozemků opomíjen – vzduch. Na vrcholu sezóny, kdy rajčata dosahují maximální velikosti, jsou hustá a svěží. Pak stojí za to jim věnovat trochu více pozornosti.

Přestože dostatek listů pomáhá rostlině udržet vláhu v půdě, spodní části listů nebo dokonce celé větve by měly být odstraněny. Tím se zlepší výměna vzduchu ve spodních částech keře, takže se přebytečná vlhkost odpaří a rostlina dostane rovnoměrné sluneční světlo.

Jak zalévat rajčata, aby rychleji dozrávala. Věnujte pozornost

Odstranění spodních částí listů má další, dodatečný přínos. Pravidelný řez zelených listů umožňuje rostlině alokovat živiny pro další důležité účely – zejména včetně podpora tvorby a zrání plodů.

Až budete zvedat konev, nezapomeňte, že voda, která se dostane pod keře, by měla být teplý a dehydratovaný. Důležité je, že rajčata mají ráda lehký dresink přímo pod keřem. Netrpí mokváním listů. Nepříznivě na ně působí i nadměrné množství vody. Příliš mnoho zalévání může zpozdit proces zrání rajčata. Pokud je tedy zelenina na keři stále zelená, můžete hledat příčinu v příliš velkém množství vody.

Mimochodem, je třeba si uvědomit, že nic nepodpoří růst rostlin tak, jako pozorné oko zahradníka, který neustále sleduje hmyz nebo nemoci.

Co lze udělat pro dozrání rajčat? Triviální způsob

Někteří zahrádkáři se však nemohou dočkat, až ochutnají vlastní vypěstovaná rajčata natolik, že ještě nedozrálá rajčata otrhají z keře a nechají je doma zčervenat. Opět se ale vyplatí věnovat pozornost pár klíčovým pravidlům.

Nejprve z keře vybírejte pouze zeleninu, která už se začíná lehce červenat – a tím ukazuje, že proces zrání v ní již začal. Pokud jsou úplně zelené, měly by tam chvíli zůstat. Dále se doporučuje dát je na parapet, ale vyvarujte se přímého slunečního záření.

Zrání rajčat lze urychlit jedním triviálním způsobem. Stačí umístit a uložit zeleninu poblíž banány nebo jablka, které produkují etylen, plyn urychlující zrání. Rajčata také rychleji dozrávají v červeném prostředí – například uložená v sáčku z červené látky.

Leave a Response