Blog

Naší planetu zasáhla geomagnetická bouře. To můžete vidět večer na Slovensku

51views

Obyvatele Slovenska čeká neobvyklá nebeská show. V noci 30. července, přesně ve 02:30, zasáhla Zemi výron koronální hmoty (CME), který způsobil geomagnetickou bouři třídy G1. Informoval o tom portál (Foto: Marek Harman / Zdroj: Hvězdárna v Banské Bystrici)

Tato bouře způsobila slabé polární záře nad severními státy USA. Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) předpovídá, že bouře by mohla během několika hodin zesílit na G3.

Nebeské divadlo nad Slovenskem?

Série slunečních erupcí třídy M, ke kterým došlo o víkendu, vyústila ve vytvoření několika výronů koronální hmoty (CME) směřujících k Zemi. Podle informací portálu SpaceWeather.com se tyto erupce spojily do jednoho masivního CME, známého jako Cannibal CME. Při dopadu na Zemi může způsobit geomagnetické bouře třídy G3, což otevírá možnost pozorování polární záře i na Slovensku.

Intenzita geomagnetických bouří

Geomagnetické bouře jsou klasifikovány od G1 do G5. I když se neočekávají žádné větší problémy, může dojít k menším výpadkům satelitních sítí včetně GPS, mobilních a internetových signálů.

Co jsou sluneční erupce?

Sluneční erupce je intenzivní výbuch na povrchu Slunce, ke kterému dochází v důsledku náhlého uvolnění magnetické energie. Tyto události produkují elektromagnetické záření, jako je rentgenové záření a viditelné světlo, spolu s výrony koronální hmoty (CME).

Erupce jsou klasifikovány podle intenzity uvolněné energie, od nejnižší třídy A po nejvyšší třídu X. Například výbuch třídy X je mnohem silnější než výbuch třídy M nebo C, informuje portál iMeteo.sk.

Připravte se tedy na možnost pozorovat fascinující nebeské úkazy, které nám příroda může v následujících dnech nabídnout.

Leave a Response