Zahrada

Komáři je nenávidí a motýli je milují. Tyto rostliny musí být na zahradě

60views

Sníte o zahradě plné květin, ale obáváte se invaze hmyzu? Komáři mají rádi barevné zahrady a rádi se v nich zdržují. Naštěstí existují druhy rostlin, které komáři prostě nesnesou. Vysaďte je na zahradu nebo na terasu a získáte bezpečnou zónu pro relaxaci. Které květiny to jsou? Levandule je na prvním místě, následuje máta, pelargónie a měsíček. Tím to však nekončí.

Levandule – nádherná vůně, kterou komáři nesnáší

Levandule je voňavá, vytrvalá rostlina pocházející z oblasti Středomoří. Esenciální olej, který levandule produkuje účinně odpuzuje komáry a její květy přitahují motýly a další opylovače. Levanduli můžete zasadit podél okrajů zahrady nebo do květináčů kolem venkovního posezení, abyste odradili škůdce.

Levandule nejlépe roste v suchém, horkém klimatu a na kamenité půdě, ale daří se jí i v typických zahradách – lze ji úspěšně pěstovat i v mírném polském klimatu. Po zimě na jaře opět vykvétá. Je to nenáročná rostlina, vyžaduje dobře propustnou půdu a plné slunce…,

Máta – všestranná bylina

Máta je další rostlina se silným zápachem, která odpuzuje komáry. Její květy však přitahují opylovače, a proto je ideální volbou do zahrady. Máta je také užitečná kulinářská bylina, která má trojí využití: odpuzuje komáry, přitahuje motýly a lze jej použít v kuchyni.

Máta je odolná a silná rostlina, která se rychle rozšíří na zahradě, proto je nejlepší ji zasadit do nádob. Snadno se pěstuje a vyžaduje minimální údržbu. Nejlépe roste v polostínu až plném slunci a pro lepší růst by měly být konce výhonů zaštípnuty.

Měsíček lékařský – když sníte o barevné zahradě bez komárů

Měsíčky jsou oblíbené letničky s pestrobarevnými květy v odstínech červené, oranžové a žluté. Jejich výrazná, silná vůně odpuzuje komáry a jiné škůdce a zároveň povzbuzuje k návštěvě motýlů a dalších opylovačů.

Měsíce lze pěstovat jako letničky. Preferují vlhkou, dobře odvodněnou půdu a plné slunce. Pokud se chcete z květů těšit po celé léto, je dobré odkvetlé květy odstranit a zkontrolovat, zda je nenapadají škůdci.

Voňavé muškáty – potěšení a užitek

Voňavé muškáty, které sázíme nejen pro jejich vůni, ale také kvůli nim zdravotní vlastnostiúčinně odpuzují komáry a přitahují opylovače. Nejlepší volbou pro boj s komáry jsou odrůdy s intenzivní vůní, protože jsou nejúčinnější.

Nejlepší je pěstovat muškáty v nádobách, abyste si mohli vychutnat jejich vůni kolem venkovních míst k sezení. Jsou to rostliny pochybné krásy, ale s neocenitelnými vlastnostmi a v Polsku mají také společný název „anginarium“. Kromě toho, že působí protizánětlivě, jsou skvělé i v boji s komáry.

Zimolez – uklidňuje lidi, rozzuří komáry

Medovice je voňavá kvetoucí rostlina, která dobře funguje jako repelent proti komárům. Pro dodatečnou ochranu můžete listy dokonce potřít pokožku. Lidé považují jeho vůni za atraktivní a její květy lákají do zahrady včely a motýly.

Medovice nejlépe roste na plném slunci a v úrodné, dobře odvodněné půdě. Půda by měla být rovnoměrně vlhká, ale ne mokrá. Pro lepší růst zaštípněte listy

Obří česnek – víc než jen krásný vzhled

Obří česnek je okrasný příbuzný cibule a česneku, který se pěstuje pro sebe nápadné, dokonale kulaté hlavy malých fialových květů na vysokých, rovných stoncích. Vytvářejí výrazný kontrast k ostatním rostlinám na záhonech. Vůně těchto rostlin příbuzných cibuli odpuzuje komáry a jiné škůdce, ale přitahuje opylovače.

Okrasné česneky lze pěstovat jako trvalky, preferují plné slunce, ale mohou růst i v nějakém stínu. Jsou nenáročné na pěstování a od jara do podzimu, kdy kvetou, vydávají vůni, která odpuzuje komáry.

Fenykl – pochoutka pro motýly, které komáři nenávidí

Fenykl odpuzuje komáry a poskytuje základní potravu pro motýly. Když péřové listy a květy plní svou roli odpuzovat komáry a přitahovat motýly, rostlinu lze sklízet pro použití v kuchyni.

Fenykl pěstujte na zeleninových záhonech – preferuje plné slunce, úrodnou půdu a dobrou drenáž. Při pěstování fenyklu nepřidávejte příliš mnoho kompostu nebo hnojiva. Příliš bohatá půda způsobí, že bude chutnat nevýrazně.

Sklizeň fenyklu do kuchyně znamená odstranění rostliny, která poskytovala ochranu před škůdci a přitahovala motýly. Zvažte pěstování některých odrůd fenyklu pro okrasné účely. Jeho vysoký, péřový porost vytváří pěknou kulisu pro nižší rostliny a mimochodem odpuzuje komáry.

Leave a Response